Szijjártó Péter jóváhagyta Fegyir Sándor befogadónyilatkozatát

Szijjártó Péter jóváhagyta Fegyir Sándor befogadónyilatkozatát

A hosszú huzavona után a külügyminiszteri ellenjegyzéssel az új ukrán nagykövet rövidesen már Budapestre jöhet.

Jóváhagyta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a kijelölt budapesti ukrán nagykövet befogadónyilatkozatáról szóló határozatot, így a kárpátaljai Fegyir Sándor hamarosan megérkezhet Budapestre – tudta meg forrásai nyomán az atv.hu.

Ezt megelőzően öt hónap várakoztatás után írta alá Novák Katalin köztársasági elnök a befogadónyilatkozatot még augusztus elején. Ezután továbbították az ominózus nyilatkozatot ellenjegyzésre a külügyminisztériumnak, valamint értesítették a küldő államot

Ezek után elvileg már nincs akadálya annak, hogy Fegyir hivatalosan is Ukrajna új magyarországi nagykövete legyen.

(Fotó: Fegyir Sándor - Twitter/X)

Ismeretes, a lövészárkok professzoraként is elhíresült Fegyir Sándor (nemzetközi névsorrendben: Sándor Fegyir), a kárpátaljai önkéntes katona, az Ungvári Nemzeti Egyetem volt tanára még márciusban nyilatkozott arról, hogy ő lehet Ukrajna budapesti nagykövete. Nagy port kavart mindeközben az, amikor a fideszes Gyopáros Alpár nem ismerte fel Fegyir cirill betűkkel írt nevét egy, a nagykövet kinevezéséről szóló cikkben. Jellemző, hogy ezt követően a kormánybiztos úgy vélekedett: ezek szerint nem magyar ember.

(Címlapkép: Szijjártó Péter - Facebook)