Szijjártó telefonon beszélt a horvát külügyminiszterrel a lezuhant pilóta nélküli gép ügyében

Szijjártó telefonon beszélt a horvát külügyminiszterrel a lezuhant pilóta nélküli gép ügyében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán azt írta, telefonon beszélt Gordan Grlić Radman horvát kollégájával a Zágrábban lezuhant pilóta nélküli robotrepülő ügyében.

"Hatóságaink vizsgálják a történteket, mivel a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt"

- fogalmaz posztjában Szijjártó.

Mint megírtuk, pilóta nélküli katonai felderítő drón maradványait találták meg Zágrábban, a gép keleti irányból érkezhetett, és Magyarország légterén is keresztül repülhetett. A horvát elnök szerint a drón több mint 40 percig repült hazánk felett.

A drón 700 km/h sebességgel lépett be a horvát légtérbe, 1300 méter tengerszint feletti magasságban, majd csütörtök éjjel lezuhant. A tárgy három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe, a közelben pedig két ejtőernyő maradványait is megtalálták.

Andrej Plenković horvát miniszterelnök a zágrábi kormányzat tájékoztatása szerint már beszélt Orbán Viktorral és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is.

Az ügyben vizsgálat indult.

Magyarország légtere felől érkezhetett egy katonai drón, ami Zágrábban zuhant le

Csütörtök éjjel azonosítatlan tárgy zuhant le Zágrábban. A horvát lapok szerint a környéken élők hangos csattanást hallottak. A videófelvételek alapján a drón három méter széles, egy méter mély lyukat ütött a földbe, a közelben pedig két ejtőernyő maradványait is megtalálták.