Egyszerűen titkolják, hogy hányszor repkedett rendőrségi helikopterrel Szijjártó Péter

Egyszerűen titkolják, hogy hányszor repkedett rendőrségi helikopterrel Szijjártó Péter

Nem árulja el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy hány alkalommal repült az elmúlt egy évben Szijjártó Péter miniszter rendőrségi helikopterrel. A kérdés azért érdekes, mert Szijjártó nemrég helikopterrel ment átadni egy határátkelőt, de volt olyan is, hogy másfél órás autóutat tett meg inkább a levegőben, miközben a szolgálati kocsit utána küldték, hogy majd visszahozza.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult írásbeli kérdéssel Szijjártó Péterhez, a tárcavezető helyett Magyar Levente államtitkár válaszolt. Már ha válasznak lehet nevezni, amit visszaküldött.

A független képviselő két dolgot kérdezett:

  • Szijjártó hányszor repült az elmúlt egy évben rendőrségi helikopterrel, ezek mikor, milyen útvonalon és milyen céllal történtek,
  • illetve, hogy vitte-e már őt haza Dunakeszire ilyen helikopter, ahonnan aztán szolgálati kocsival szállították az otthonához, és ha igen, akkor hányszor csinált ilyet?

Egy államtitkárról aligha feltételezhetnénk, hogy funkcionális analfabéta lenne, így inkább –és ez talán még elkeserítőbb- azt kell gondolnunk, hogy szándékosan nézi semmibe a magyar választók által Parlamentbe delegált képviselőket -és így magukat a választókat is- akkor, amikor olyan választ ad, amilyet Magyar Levente tett.

Ezt az egyetlen mondatot sikerült visszaírnia az államtitkárnak:

Szijjártó Péter kizárólag abban az esetben használja a Rendőrség helikopterét, mikor hivatali teendőit másként ellátni teljeskörűen nem lehetne.

De nem csak Hadházy maradt válasz nélkül, hanem a jobbikos Stummer János is, aki szintén Szijjártó helikopterezésére kérdezett rá. Stummer nem a külügyet, hanem a Belügyminisztériumot kérdezte arról, hogy

  • mennyibe került Szijjártó 2020. július 14-i repülése,
  • ki engedélyezte a repülést,
  • és Pintér Sándor használt-e már hatósági gépet azért, hogy egy rendezvényről ne késsen el.

Pintér Sándor helyett Kontrát Károly államtitkár válaszolt, aki annyival teljesített túl külügyes kollégáján, hogy legalább az egyik kérdésre válaszolt.

Ebből kiderül, hogy egy kormányrendelet értelmében a külgazdasági és külügyminiszter állandó személyvédelemben részesül, melynek része az is, hogy igénybe vehet szolgálati helikoptert akár utazás céljára, akár csak úgy, hogy fentről biztosítsák lenti útját.

Az azonban ebből a válaszból sem derült ki, hogy mennyibe került az út, így a kormányzat képviselői elég nyilvánvalóvá tették, hogy el akarják titkolni Szijjártó Péter utazásainak adófizetőkre eső költségeit, ellenére annak, hogy nem mindig tűnik indokoltnak a legdrágább utazási formát választania.