Karakán és gépies: Szijjártó Péter válthatja Lázár Jánost

Milyen fideszes ember kell kancelláriaminiszternek.

Az Index értesülései szerint nem véletlen, hogy Szijjártó Péter külgazdasági miniszter konzultál velünk telefonon a Soros-tervről. Egy korábban magas rangú fideszes politikus arról beszélt a lapnak, hogy jelenleg Szijjártó arculatának építése történik, ugyanis a választások után Orbán Viktor Lázár János utódjának szeretné a kancelláriaminiszteri poszton, miután megtörtént a külügy és a külgazdaság szétválasztása.

Ugyanakkor a nagyobbik kormánypárton belül úgy értékelik, hogy Szijjártó Péter (külpolitikai) kiállásai hitelesek, és "most az ilyen karakán kiállásnak van itt az ideje".

Az egyik legnagyobb kormányzati hatalommal járó kancelláriaminiszteri pozícióban azonban jelenleg Lázár János ül. Akiről egyrészt tudni, hogy szívesen lelépne a kormányból, és inkább a választókörzetében ténykedne, másrészt arról is hallani, hogy ő egy autonóm figura.

Talán erre vonatkozik az a másik fideszes kiszólás, amely Szijjártó és a Sorosozó telefonos kampány kapcsán megjegyzi: Szijjártó nem kérdezte, miért őt kérik fel a telefonos kampány hangjának, csupán teljesítette a feladatot. „Ő kicsit ilyen gépies, ha megkérik valamire, megcsinálja”.