Budapest a LOT lengyel légitársaság második bázisává válik

Budapest a LOT lengyel légitársaság második bázisává válik

Szijjártó Péter szerint ez hozzájárul a közép-európai térség és a világ többi része közötti összeköttetések további fejlesztéséhez.

Szijjártó Péter szerdán a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon jelentette ki, hogy Budapest a LOT lengyel légitársaság második bázisává válik, ami hozzájárul a közép-európai térség és a világ többi része közötti összeköttetések további fejlesztéséhez.

Azt MTI azt írja: a külgazdasági és külügyminiszter a Három Tenger Kezdeményezés országainak területén létesülő közlekedési folyosókról szóló pódiumbeszélgetésen megjegyezte, hogy az új stratégiai együttműködési megállapodás értelmében a LOT budapesti bázisáról jövő nyártól naponta indulnak repülőgépek New Yorkba.

Emlékeztetett arra is, hogy a lengyel nemzeti légitársaság szeptember 22-én indítja Budapest és Szöul közötti járatát, és hamarosan új járatokat indít a magyar fővárosból Prágába, Stuttgartba, Belgrádba és Szófiába is.

A Varsót Csehországon és Szlovákián át Budapesttel összekötő gyorsvasútról Szijjártó elmondta: Magyarország 5 millió eurót szánt a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére, a visegrádi csoporton (V4) belül az idei év végéig kellene befejezni a beruházásra vonatkozó koncepciós munkát úgy, hogy ezt figyelembe vegyék a 2022 utáni uniós költségvetési keretben, és a gyorsvasút váljon az uniós TEN-T hálózat részévé.
 
Az energetikai összeköttetések fejlesztéséről kifejtette: ez a diverzifikáció miatt fontos a gázszállításokban.

Magyarország továbbra is csak az orosz forrásoktól függ,

mert a döntő térségbeli beruházások - a horvát Krk szigeten épülő gázkikötő, a lengyel-szlovák interkonnektor - még nincsenek befejezve, az amerikai-osztrák cég még nem döntött a romániai fekete-tengeri gáz termeléséről.