Jobbik: Mit kért Lavrov Szijjártótól, hogy késve fizethessünk a Gazpromnak?

Jobbik: Mit kért Lavrov Szijjártótól, hogy késve fizethessünk a Gazpromnak?

Lukács László György írásban kérdezte Szijjártó Pétert arról, hogy mi szükség volt a magyar külügyminiszter és orosz kollégája, Szergej Lavrov múlt héten New Yorkban folytatott megbeszélésére. A Jobbik frakcióvezetője szerint az eddig ismert információk alapján a Gazprom beleegyezik abba, hogy Magyarország késleltetve fizesse tartozását.

Ha olyan jól áll a magyar gazdaság, mint azt nap mint nap halljuk a Miniszterelnök Úrtól, akkor miért nem tudunk a korábbi megállapodás szerinti módon fizetni a Gazpromnak?

Lukács László György felhívta a figyelmet arra is, fontos lenne tudni, hogy mit kért, vagy kért-e bármit Szergej Lavrov cserébe.

Tudjuk, hogy minden alkunak két fele van. A magyar kérést ismerjük. Az oroszok kérését viszont nem, ezért felmerül a kérdés, hogy a késleltetéséért cserébe mit ajánlott a Szijjártó Péter orosz partnerének.

Ezek alapján kérdezte a jobbikos képviselő, hogy miért volt szükség valójában a találkozóra, a Gazprom halasztott kifizetésével kapcsolatban kért-e bármit cserében az orosz fél, vagy az orosz külügyminiszter, illetve a tartozás halasztott fizetésével kapcsolatosan a magyar külügyminiszter ajánlott-e bármit is cserébe Szergej Lavrovnak.

Szerdán Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnöke arról írt Facebook-posztjában, hogy a „druzsba-díjas” Szijjártó Péternek azért kellett tárgyalni Lavrov orosz külügyminiszterrel, hogy az orosz gázszállítások mellett a késleltetett fizetésben is megállapodjon.

Gyöngyösi Márton: Orbán csődbe vitte az országot, most pedig kiárusítaná az oroszoknak

Évek óta egy ország töpreng azon, hogy vajon mivel zsarolhatja Putyin az Orbán-kormányt. Szépen csillog a Drúzsba-díj, de ez talán nem elég ahhoz, hogy a politikai karrierjét Nagy Imre újratemetésétől számító Orbán a Kreml utolsó csatlósának szegődjön akkor, amikor Oroszország az 1956-os eseményekkel kísérteties hasonlóságot mutató módon éppen Ukrajnát rohanja le, ebbéli igyekezetében pedig alkalmanként még Lukasenka belarusz diktátorra is rálicitál végtelen szervilizmusában.

Az oroszok ugyanis pontosan tudják azt, amit mindenki más is már hónapok óta: a jogállamiság folyamatos megsértése miatt az Orbán-kormány uniós forrásaihoz nem jut hozzá, ennek következtében pedig a MNB devizatartalékai olyan alacsony szintre süllyedtek, hogy ha most kellene kifizetnünk – ráadásul 430-as euró-árfolyamon – az oroszok irányában fennálló tartozásainkat a gázszállításokért, bekövetkezne az azonnali államcsőd. Ez pedig Orbán bukásához vezetne és újabb IMF-gyámságot eredményezne

- tette hozzá Gyöngyösi Márton.