Szijjártó: hősiesen védik a lengyelek az EU külső határát, a visegrádi országok készek segíteni, ha kell

Szijjártó: hősiesen védik a lengyelek az EU külső határát, a visegrádi országok készek segíteni, ha kell

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a Facebook-oldalán jelentette be, hogy

a visegrádi országok külügyminiszterei megállapodtak abban, hogy ha Lengyelországnak szüksége van valamilyen segítségre a migrációs nyomás miatt, akkor a három másik ország készen áll arra, hogy haladéktalanul segítsen.

Lengyelek: a fehérorosz határőrök tolják át a migránsokat, könnygázt is adtak nekik

A fehérorosz határőrök segítséget nyújtottak a migránsoknak áttörni a határkerítésen, és könnygázt is adtak nekik, amit azok be is vetettek a lengyel határőrök ellen - közölte szombaton a Twitteren a lengyel határőrszolgálat. "Éjjel (a Podlasie vajdaságbeli) Czeremcha térségében fehérorosz katonák hozzáláttak lebontani az ideiglenes határkerítést. Ledöntötték az oszlopokat, és átszakították a hálót szolgálati gépkocsi segítségével.

Szijjártó Péter közösségi oldalán arról számolt be, hogy

rendkívüli ülést tartottak a V4-es országok – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – külügyminiszterei Brüsszelben a Külügyi Tanács ülése alatt.

Komolyabb határostromra való készülés jeleit tapasztalják a lengyelek a fehérorosz határon

A lengyel határőrség szerint a mai nap folyamán nagyobb ostrom várható a fehérorosz-lengyel határon. Stanislaw Zaryn, a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszter szóvivője a Twitteren azt írta: az utóbbi napokban teheratókkal törmeléket és köveket hordtak fehérorosz építőipari üzemekből a határra. Zaryn a levegőbe adott lövésekről is írt.

A tárcavezető kiemelte, a téma természetesen a lengyel barátainkra háruló migrációs nyomás volt.

"Először is kifejeztük köszönetünket és nagyrabecsülésünket a lengyeleknek, amiért hősiesen védik az EU külső határát és ezzel minket is"

- fogalmazott Szijjártó.

Hozzátette, hogy 2015-ben Magyarország is hasonló nyomás alatt állt, akkor számíthattunk a V4-ek segítségére, természetes, hogy így van ez a lengyelek esetében is.