Zöld Válasz Egyesület: Fokozottan figyeljünk kedvenceinkre szilveszterkor!

Tanácsok az állattartóknak.

Több mint tíz éve tilos a petárdák használata, sőt annak birtoklása is komoly pénzbírsággal jár, mégis az állatvédelmi szervezeteknek évről évre figyelmeztetni kell szilveszter közeledtével a pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásaira melyek sokkoló hatással vannak háziállatainkra. A megriadt állatok akár 10 kilométert is megtehetnek félelmükben. Számos olyan esetről is hallhattunk, hogy a kutyák menekülés közben fennakadva a kerítésen pusztultak el – ismerteti az elrettentő tényeket közleményében a Zöld Válasz Egyesület.

A civil környezetvédő szervezet ezért szilveszter közeledtével azt tanácsolja az állattartóknak:

  • az állatban lévő mikrochip legyen az állatorvosnál regisztrálva, ha nincs a kedvencünkben, akkor nyakörvére tegyük a gazda telefonszámát tartalmazó bilétát,
  • pórázon sétáltassuk házi kedvenceinket,
  • biztosítsunk háziállatainknak a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet!

Környezetvédelmi egyesületként azonban nem mehetünk el amellett – írják –, hogy bár idén is számos, az egész társadalmat megrázó állatkínzás történt, mégsem sikerült elérni, hogy a kormányzat szigorítsa az állatvédelmi törvényt, hogy valóban elrettentő büntetést, letöltetendő szabadságvesztést kapjon az, aki egy állatot megkínoz vagy elpusztít. A Zöld Válasz Egyesület továbbra is egy rendezett, szabályozott állatvédelmi törvényt szorgalmaz, és ennek reményében várja a 2019-as évet.