Nem lehet érvényteleníteni a színműs diákok félévét

Nem lehet érvényteleníteni a színműs diákok félévét

Bár kormányrendeletben vették el a bírói út halasztó hatályát, így az Orbán-kormány által kinevezett kuratórium azonnal végrehajtható intézkedésként felfüggesztette az oktatási tevékenységet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE), a Fővárosi Törvényszék kimondta, a félév elvesztése visszafordíthatatlan károkat jelentene a hallgatók számára – áll az SZFE-diákok közleményében. Ez azt jelenti, hogy mivel a kuratórium döntése ellen a Hallgatói Önkormányzat bírósághoz fordult, az oktatási tevékenység csak a döntés jogerős befejezése után függeszthető fel, vagyis a halasztó hatály érvényes.

A közlemény kiemeli, az oktatás azonnali felfüggesztéséből eredő jogsérelmek pernyertesség esetén sem lennének hatékonyan reparálhatók, az alaptörvényben foglalt oktatáshoz való jogokat pedig teljes mértékben csorbítja a fenntartói rendelkezés.

Így az oktatás utolsó két hetében (a felfüggesztő kuratóriumi határozat óta eltelt időben) megtartott tanórák, illetve a vizsgák érvényesek, az azokat figyelmen kívül hagyó fenntartói intézkedésekhez joghatás nem kapcsolódik.