Barikádot állítottak a színműs hallgatók az egyetemen, nem engedik be az új vezetést

Barikádot állítottak a színműs hallgatók az egyetemen, nem engedik be az új vezetést

Szurdi Panni a Színház- és Filmművészeti Egyetem egyik hallgatója az ATV-n beszélt arról, hogy a tegnapi tüntetés után, éjszaka barikádot állítottak a hallgatók. Szurdi elmondása szerint nagyjából kétszázötvenen táboroztak le az egyetem épületében, és ők döntik el, hogy melyik vezetőket, oktatókat engedik be.

Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó kifejtette a műsorban, hogy azért sem jöhetett létre egyeztetés, mert először az ATV egyik kérdéséből hallottak arról, hogy a kinevezett kuratóriumi elnök, Vidnyánszky Attila már tud egy minisztériumi megbeszélésről. A kancellárt és Upor Lászlót hívták, de nem tudták, hogy ott lesznek a kurátorok, ahogy a konkrét témát sem. Az egyetem a sajtóból értesült az alapvető kérdésekről.

Lemond a Színművészeti vezetése és a szenátus is

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentette: tekintettel arra, hogy az egyetemi autonómia összes garanciája elveszett, lemond posztjáról - írja a 24.hu. Erről Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, valamint Novák Eszter rektorhelyettes beszélt. Az egyetem vezetői oktatói pozíciójukat megtartják, hallgatóikat nem hagyják cserben.

Kimentünk a helyszínre, hogy részleteket tudjunk meg az SZFE-s diákok egyetemfoglalási akciójáról. Az üvegajtón benézve az EFOTT fesztivál kempingjét idéző látkép tárult elénk: tucatnyi felállított sátort láttunk az elbarikádozott intézmény aulájában.

Ottjártunkkor arról tájékoztatott az egyik szervező, hogy akár több napig is hajlandóak az épületben maradni. Mint elmondták, egyelőre nem akarnak nyilatkozni, délután 3 óra körül tartanak fórumot, ahol megfogalmazzák a követeléseiket, majd közös közleményt adnak ki.

Az éjszaka egyébként kiderült, Enyedi Ildikó mellett Ascher Tamás is csatlakozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemről távozók névsorához. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező Facebook-posztjában úgy fogalmazott, „az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülése miatt felmondta oktatói szerződését”.

Frissítés: Stummer szolidaritásra biztatott azok mellett, akikre a hatalom rátámad

A tiltakozó diákokat szolidaritásáról biztosította Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki a „színműsök” barikádjához szimbolikusan egy Orbán Viktornak címzett

a fél ország már a tiétek, a másik felét nem adjuk

feliratú téglát vitt.

A fiatal konzervatív ellenzéki politikus a Mércének azt mondta, csak úgy lehet megdönteni ezt hatalmat, ha kiállunk azok mellett, akikre ez a hatalom rátámad a következő másfél évben.