Szlávik: probléma lesz, hogy nem fogjuk tudni, a védőoltások milyen mértékben és mennyi ideig védenek

Szlávik: probléma lesz, hogy nem fogjuk tudni, a védőoltások milyen mértékben és mennyi ideig védenek

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorának szerda esti vendége Szlávik János volt, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, aki az egészségügy terhelhetőségéről, az orosz vakcináról is beszélt a koronavírus második hulláma kapcsán.

Az átcsoportosítások a létszámot tekintve megoldják a helyzetet, az intenzív osztály viszont rendkívül speciális, arra kell törekedni, hogy az itteni ellátás ne csorduljon túl, a kapacitásokat ne növeljük. Szlávik szerint ennek elkerülése miatt hozhatta a kormány a szigorú intézkedéseket. Hozzátette, hogy ez Európa sok más országában is így van.

Müller Cecília arra kérte a kórházakat, hogy a haldokló koronavírus-betegekhez engedjék be a hozzátartozókat

A Telex birtokába került az a levél, amely szerint az országos tisztifőorvos, Müller Cecília arra kérte a kórházakat, hogy engedjék be a haldokló koronavírusos betegekhez a hozzátartozókat.

Az infektológus főorvos kifejtette azt is, hogy az ellenzék által az első hullám során javasolt szakápolókká való átképzés az intenzív osztályokon dolgozók létszámának növelése érdekében ilyen rövid idő alatt nem lett volna lehetséges:

A lélegeztető gép kezelése, annak a rendszernek a megtanulása, a beteg ellátása több évet vesz igénybe... Erre itt most nincs idő, gyakorlatilag abból a szakember állományból kell gazdálkodnunk, amink van. Egyelőre úgy tűnik ez az állomány elég.

A tévesen emlegetett orosz vakcina kapcsán is elárulta, hogy ilyen nincs. Hat-hét különböző típusú vakcina van, Oroszországból ebből kettőt már kifejlesztettek, de hasonlókat fejlesztenek az USA-ban, Németországban, Angliában, sőt Kínában is. Ő magát pedig be fogja oltatni, ha arra kerül a sor:

Én azt a vakcinát fogom magamnak beadatni, amelyről tudom, hogy nagyon komoly teszteken ment keresztül, kevés mellékhatása van és hatékony. Én úgy gondolom, Magyarországra ilyen vakcina fog jutni.

Szlávik biztosra veszi, hogy még idén eljut hazánkba valamilyen hatékony védőoltás, ami tömegesen - vagyis több száz ezer emberhez - legkorábban tavasz végén vagy nyáron juthat el az emberekhez. De ezt követően is problémát fog jelenteni, hogy nem fogjuk tudni, a védőoltások milyen mértékben és mennyi ideig védenek.

Orbán: egy embernek valószínűleg két oltásra lesz szüksége

Két hét múlva tud választ adni Orbán Viktor miniszterelnök arra, hogy karácsonykor már lehetnek-e olyan nagyobb családi összejövetelek, amelyeken tíznél többen vehetnek részt. "Hamarabb erre a kérdésre nem tudok válaszolni, de a remény bennem is erős" - mondta a kormányfő szerdán a TV2 Tények című műsorának adott interjúban, jelezve: a koronavírus-járvány miatt most életbe léptetett szigorítások hatásának érzékeléséhez legalább két hétre lesz szükség.