Szlávik János: "Muszáj bevezetni a szankciókat, mert a magyar csak azokat a szabályokat tartja be"

Szlávik János: "Muszáj bevezetni a szankciókat, mert a magyar csak azokat a szabályokat tartja be"

A Figyelő című lapnak adott interjút Szlávik János infektológus főorvos, ahol többek között arról beszélt, hogy véleménye szerint a magyar emberek fegyelme egyre inkább lazul a tavasz óta. 

A lapban Szlávik a maszkviselés tekintetében arról beszélt, hogy

"muszáj bevezetni a szankciókat, mert a magyar csak azokat a szabályokat tartja be, amelyeknek a betartását ellenőrzik és a megszegését büntetik. Vagy még azokat se. Gondoljunk a közlekedési morálra 

- emelte ki az infektológus hozzátéve, nem igaz, hogy a magyar emberek annyira fegyelmezettek lennének. 

"Otthon maradtak, mert megijedtek, mert kötelező volt, és mert nemigen volt hova menni a patikán és az élelmiszerbolton kívül."

Úgy véli, hogy az utóbbi időben inkább a nemtörődömség lett úrrá az embereken, éppen ezért is "látja kétségbeesetten" azt, hogy egyre kevesebb hordják a maszkot. Hozzátette, hogy más eszköz jelenleg nincs a vírus ellen a maszk, a távolságtartás és a gyakori kézmosás.

Szlávik elmondta, hogy amikor először értesült a vírusról akkor úgy vélekedett, hogy ugyanolyan lesz, mint a 2013-as járvány, amely szintén a távol-keleti országban jelent meg, de nem került ki onnan. Nem gondolta volna még akkoriban, hogy ebből pandémia alakul ki.

"Amikor tavaly decemberben észlelték Kínában az első eseteket, akkor ez a kórokozó már itt volt: Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában. Amikor márciusban a világ rádöbbent, hogy pandémiáról van szó, addigra a vírusnak volt három-négy hónapja, hogy ezekben az országokban elképesztően elszaporodjon."

Szlávik János a múlt héten arról beszélt, hogy rendkívül fontos a maszkviselés betartása. Úgy véli, különbséget kell tenni a jelenlegi és a tavaszi járványgörbe között: tavasszal sok idős beteg volt, sokan feküdtek kórházban, intenzíven is, jelenleg jóval kevesebben vannak kórházban, egyelőre nagyon kevesen haltak meg. 

"Ha több ezren lesznek karanténban, az is jobb, mint a teljes lezárás"

Egyre hangosabb az a réteg, akinek elege van a kötelező maszkviselésből nem csak külföldön, de Magyarországon is. A második hullám azonban arra enged következtetni, hogy a közeljövőben tovább fogják szigorítani a maszkviselés szabályait. Éppen ezért a szerdai naptól a budapesti önkormányzat a lazuló fegyelem miatt pénzbüntetéssel sújtja azokat, akik a tömegközlekedési eszközökön nem "takarják" el az arcukat.