12 perc alatt lezavarta a napi tájékoztatást az operatív törzs

12 perc alatt lezavarta a napi tájékoztatást az operatív törzs

Kivételesen Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa tájékoztatott az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatóján, ahol elmondta, hogy bár egyre több információval rendelkeznek a koronavírusról, még mindig számos megválaszolatlan kérdés van.

Szlávik szerint még nem tudjuk pontosan, hogy honnan származik a vírus, vagy a denevérek immunrendszere miért védekezik hatékonyan ellene. Ráadásul még azt sem tudni biztosan hogyan terjed emberről emberre, miként az sem tudható, ki és miért lesz súlyos beteg, és kik és miért produkálnak csak enyhe tüneteket. 

Hozzátette, jelenleg arról sincs semmilyen információ, hogy mikorra várható védőoltás. Szlávik beszélt arról is, hogy azok, akik súlyos állapotban kerülnek kórházba, akár 3-4 hetet is bent töltenek az intézményekben, akik enyhébb tünetekkel letudják a betegséget, 1-2 hét alatt túl lehetnek rajta.

Megismételte, a fertőzött a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet, és a tünetek megjelenésétől számítva 5-6 napig a legerősebb a fertőzés valószínűsége.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az szokásos adatok ismertette:

  • 3213 az igazolt fertőzöttek,
  • 405 az elhunytak száma,
  • 904-en már meggyógyultak,
  • jelenleg 1904 aktív fertőzöttet tartanak nyilván,
  • 62 százalékuk pedig budapesti vagy Pest megyei.

Kiss Róbert alezredes emlékeztetett, hogy a héten már jelentős változások történtek a kijárási szabályokban. Vidéken lazultak a szabályok, de Budapesten és Pest megyében még nem. 

Kiemelte: már szoftverrel is tudják ellenőrizni a hatósági karantén betartását, 266-an már alkalmazzák is az applikációt, amellyel követhető, betartják-e a szabályokat.