Szlovákiában ötszáz Ausztriában tartózkodó migránst helyeznek el

Még júliusban ötven, augusztusban kétszáz és szeptemberben további kétszázötven migránst helyeznek át az alsó-ausztriai táborból a szomszédos országba. A migránsokat a magyar-szlovák határon fekvő Bős községben található egyetemi épületben szállásolják el. Az épület a pozsonyi egyetemhez tartozik, és részben még használatban van.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint a migránsok ellátásáról és nem a menekültügyi eljárás átvételéről van szó, tehát az eljárások Ausztriában folytatódnak tovább és pozitív elbírálás esetén a Szlovákiába helyezett emberek visszatérhetnek Ausztriába. "Ez a kezdeményezés hozzájárul ahhoz, hogy Szlovákia kifejezhesse szolidaritását a kérdésben" - mondta a miniszter, majd hozzátette: ez ugyan egy kis lépés, de jelzésértéke van.

Amennyiben az uniónak nem sikerül mielőbb tartós és igazságos megoldást találnia, meghatározva a befogadási kvóták pontos mértékét, akkor államközi megállapodásokkal kell felgyorsítanunk a megoldást - hangsúlyozta az osztrák miniszter.