Szlovénia továbbra is ellenzi az osztrák határellenőrzéseket

Znidar hangsúlyozta: a határon nyugodt a helyzet, az illegális határsértések száma pedig alacsony.

Az ellenőrzések ugyanakkor inkább negatív hatással bírnak a személyek szabad mozgására az unióban, és közlekedési dugókhoz vezetnek a határon - világított rá a miniszter. A karintiai Karavankák-alagút (Karawankentunnel) előtt az elmúlt napokban kilométeres sorok torlódtak fel többórás várakozási időkkel.

Szlovénia a múlt héten diplomáciai jegyzékben tiltakozott a schengeni belső határon végzett osztrák határellenőrzések miatt.

[fb_pages_codes:immigration]

Ljubljana attól tart, hogy amennyiben Ausztria lezárja határait az illegális bevándorlók előtt, azzal Szlovénia akaratlanul menekültek gyűjtőtáborává válik.

Miro Cerar szlovén kormányfő a Christian Kern osztrák kancellárral folytatott hétfői ljubljanai megbeszélését követően hangsúlyozta, hogy országa szigorúan védeni fogja Horvátországgal közös 600 kilométeres határát, és nem fog "humanitárius átutazásokat" engedélyezni, mint ahogy azt korábban tette.

Kern viszont megígérte, hogy Ausztria folyamatosan tájékoztatni fogja a szomszédos országokat a várható új intézkedésekről, különösen a megerősített határvédelemről. Hozzátette: Ausztria számít a szomszédos országok együttműködésére a migrációs krízis kezelésében.