Hiába nincs bűncselekmény, Szőcs Zoltánt sem eresztik a román börtönből

Hiába nincs bűncselekmény, Szőcs Zoltánt sem eresztik a román börtönből

A brassói táblabíróság döntése értelmében a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Szőcs Zoltán sem szabadulhat a feketehalmi börtönből, annak ellenére sem, hogy egy áprilisban kihirdetett törvénymódosítás során törölték a román büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján elítélték - írta az MTI.

Szőcs Zoltán kérését - hogy szüntessék meg a számára kiszabott öt év börtönbüntetés végrehajtását - pénteken tárgyalta első fokon a bíróság. A végzés a romániai bíróságok portálján jelent meg. Az ügy másik elítéltje, Beke István által benyújtott hasonló kérést május 8-án már elutasította a bíróság.

Ilyen a világon nincs: már nem is számít bűncselekménynek, amiért a székely fiúkat elítélték, mégis börtönben kell maradniuk

Két kézzel kapaszkodik a román igazságszolgáltatás az abszurd székely terrorvádba. A román parlament már törölte a bűncselekmények sorából azt, amiért elítélték a két magyar fiatalembert, mégsem engedik szabadon őket. A brassói táblabíróság döntése értelmében nem szabadulhat a feketehalmi börtönből a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Beke István annak ellenére sem, hogy egy áprilisban kihirdetett törvénymódosítás során törölték a román büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján elítélték.

A két székely férfit 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.