Gyöngyösi: a populisták "a saját szájuk íze szerint" szabályoznák a közösségi médiát

Gyöngyösi: a populisták "a saját szájuk íze szerint" szabályoznák a közösségi médiát
Tudvalevő, a szólásszabadság mint alapvető emberi jog egy olyan demokratikus vívmánya az emberiségnek, amely arra irányul, hogy minden ember szabadon fogalmazhassa meg véleményét. Az ENSZ által - a második világháborút követően - elfogadott Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata egyértelművé teszi: "minden személynek joga van a vélemény és a kifejezés szabadságához, amely magában foglalja azt a jogot, hogy véleménye miatt ne szenvedjen zaklatást, és hogy határokra való tekintet nélkül kutathasson, átvihessen és terjeszthessen híreket és eszméket." Érdemes tudni, hogy a szólásszabadságnak alapvető részét képezi a szabad véleménynyilvánítás joga, amely több szabadságjogot is tartalmaz, ideértve például a sajtószabadságot, az informáltsághoz való jogot, vagy épp az információszerzés szabadságát. Noha hozzáteendő, hogy a szólásszabadság, annak tárgyát tekintve, nem élvez teljes korlátlanságot: mivel az nem vonatkozhat személyes adatokra, államtitkokra, bűncselekményre történő felhívásra, de a nemzeti szimbólumokat és a közerkölcsöt sértő kifejezések használatára sem. 

Köztudottan az interneten, jelesül az információmegosztásra használt közösségi platformokon lehet a legkevésbé korlátozni a szólás szabadságát - ennek azonban ára is van: a közösségi médiának az utóbbi években tapasztalható egyre széleskörűbbé és elterjedtebbé válása okán sok olyan kritika hangzott el, hogy az problematikusabbá tette a szólás- és véleményszabadság kérdéskörét, s ebben jelentékeny szerepet játszanak azok az online platformok, amelyek közül kiemelkedő Európában a Facebook (az USA-ban pedig a Twitter).

Többek között az is megfogalmazódott a közösségi oldal bírálóiban, hogy rengeteg álhírrel és összeesküvés-elmélettel találkozni ezen internetes felületeken, amelyek hangoztatói korlátlanul terjeszthetik tartalmaikat, nézeteiket. Szerintük hiába vannak beépítve a rendszerbe algoritmusok, azok az iróniát, a humort nem ismerik fel, csupán a száraz szöveg, vagy annak egyes szavai alapján szankcionálják az egyes felhasználókat. 

Illusztráció: Pixabay

Többen sürgetik már jó ideje a különféle nemzetközi intézményeket és döntéshozóikat, hogy sor kerüljön végre egy megfelelőbb, korunk kihívásaira reflektáló jogi környezet kidolgozására és alkalmazására. Hasonlóképpen hívta fel a témára a figyelmet csütörtökön Gyöngyösi Márton EP-képviselő az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott angol nyelvű felszólalásában, melyben rámutatott a közösségi médiát övező problémákra, illetve kitért az állami szabályozás potenciális veszélyeire is.

A jobbikos politikus azzal kezdte beszédét, hogy az internet ugyan kiszélesítette a társadalmi párbeszéd és a szólásszabadság adta kereteket, ám az elmúlt évtizedben bebizonyosodott az az elszomorító tény is:

az internet a szélsőséges ideológiáknak is korlátlan teret biztosít

- fejezte ki magát.

Az is kiderült az EP-képviselő szavaiból, hogy nem csak a társadalmi megosztottságtól sújtott harmadik világbeli országokban alakulhatnak ki "veszélyes csoportok és véleménybuborékok", hanem az Egyesült Államokban, vagy a fejlett világ bármely más pontján is esély nyílhat erre - szögezte le Gyöngyösi.

A populisták gyorsan kihasználják a közösségi média nyújtotta előnyöket, ahol pedig hatalomban vannak, ott már arról beszélnek, hogy hogyan szabályozzák a közösségi médiát a saját szájuk íze szerint

- jelentette ki a politikus. 

Mint fogalmazott, "az én hazámban, Magyarországon az Orbán-kormány már dolgozik a közösségi médiát és az internetet megregulázó jogszabályon". Úgy véli, kétségtelen, hogy a szándékukat valójában az a megfontolás vezérli, hogy a következő "rágalomhadjáratuknak" jogi védelmet biztosíthassanak, valamint az, hogy az ellenzék munkáját ellehetetleníthessék. 

Gyöngyösi érvelése szerint az önszabályozás még nem elegendő önmagában, ezért "nemzetközi szintű cselekvésre van szükség". Hozzáteszi azt is, hogy egyúttal "éppen itt az ideje egy európai közmédia megteremtésének" az álhírek elleni hatékony küzdelem és a demokratikus közbeszéd megfelelő alakítása érdekében - zárta le gondolatmenetét. 

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.