Az EP-választás után belerúg egyet a még megmaradt szabad sajtóba a kormány

Az EP-választás után belerúg egyet a még megmaradt szabad sajtóba a kormány

Jöhet az újságírói kamara.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének múlt heti közgyűlésén Szöllősi György ismét az újságírói kamara létrehozásáról beszélt.

A korábbi hírek szerint ez azzal járna, hogy az országos médiumok számára előírnák a kötelező kamarai tagságot, amivel vállalniuk kell azt is, hogy csak kamarai tagokat alkalmaznak, és elfogadják a szervezet etikai-szakmai előírásait.

A sajtótájékoztatókra, illetve más fontos eseményekre kizárólag a kamaratagsággal rendelkező újságírók jelentkezhetnének.

Mindezen felül csak ők léphetnének be a parlamentbe, a képviselői irodaházba, és bizonyos, egyelőre közelebbről meg nem határozott egységes szakmai és etikai normák betartásához kötnék az amúgy ingyenes, sajtóigazolvánnyal is járó tagságot.

A Magyar Narancs szerint a hazai sajtószakmai szervezetek több alkalommal is elutasítóan reagáltak az elképzelésre, részben a korábbi rossz emlékű, az állami antiszemitizmust intézményesítő sajtókamarával fölmerülő párhuzam miatt, részben pedig azért, mert semmilyen konzultációt nem folytattak a szakma képviselőivel a tervekről.

Várhatóan a kamara létrehozása csak az EP-választás után kerülhet terítékre, mivel többek között a sajtószabadság miatt is rengeteg támadás érte az Orbán-kabinetet az Európai Parlamentben.