Éhhalál és kolera Szomáliában

A szomáliai kormány kedden hirdetett katasztrófahelyzetet a szárazság sújtotta országban, ahol az ENSZ becslései szerint ötmillió ember szorul segítségre, mivel hatalmas méreteket öltött az éhínség.

Hasszan Ali Khaire szomáliai miniszterelnök kedden a szárazság elleni harccal foglalkozó bizottság ülésén ismertette, hogy egyedül a délnyugati Bay körzetben 110-en haltak éhen az elmúlt 48 órában.

A szóban forgó szomáliai térségből ezrek indultak útnak a fővárosba, Mogadishuba élelmiszersegélyért. A közelmúltban hétezernél többen jelentkeztek az ott létesített élelmiszerelosztó központoknál.

Az ENSZ szerint jelenleg 363 ezer alultáplált gyerek van Szomáliában, 71 ezren közülük súlyosan alultápláltak. A világszervezet szakértői szerint a tiszta víz hiánya miatt a kolera és más betegségek veszélye is fennáll.

Éppen szombaton érkeztek hírek arról, hogy kolerajárvány tört ki Bay körzetben. Baido városában és a környékbeli falvakban 69 ember halt meg kolerában az elmúlt egy napban - közölte Abdullahi Omar Roble, a humanitárius ügyekkel foglakozó hivatal térségbeli vezetője. Roble szerint hetvennél többen kerültek kórházba, és nincs elegendő gyógyszer a kezelésükhöz.

Szomália egy azon négy ország közül - Nigéria, Dél-Szudán és Jemen mellett -, amelyek miatt a világszervezet megkongatta a vészharangot. António Guterres ENSZ-főtitkár a múlt hónapban 4,4 milliárdos segélyt kért számukra, elkerülendő az éhínség és szárazság miatt fenyegető katasztrófát.