Az alpolgármestert támogatja a Jobbik Szombathelyen

Az alpolgármestert támogatja a Jobbik Szombathelyen

Balassa Péter, a Jobbik szombathelyi képviselője hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Jobbik szombathelyi szervezete a függetlenként induló Koczka Tibort támogatja, aki mögé nemrég beállt a Pro Savaria is.

A pártnak így nem lesz önálló polgármester-jelöltje, képviselőjelölteket viszont indítanak: ez a még most is zajló egyeztetések függvénye, de Balassa megígérte, hogy még ezen a héten nyilvánosságra hozzák a jelöltjeiket - írja a Nyugat.hu.

Mint ismert, Koczka 2014-ben még a kormánypárt helyi listavezetője volt, az elmúlt öt évben pedig alpolgármesterként dolgozott a városban. Amikor év elején Molnár Miklós, a Fidesszel addig szövetségben álló Pro Savaria Egyesület alpolgármestere felbontotta az együttműködést - és így az ellenzék többségbe került a közgyűlésben - Koczka még kitartott Puskás Tivadar polgármester mellett. 

Csakhogy közben a helyi Fideszen belüli harcok azt eredményezték, hogy Koczka nem indulhat újra kormánypárti színekben, így már az alpolgármester is szabadabban nyilatkozhatott ezt azt: így például hol a fideszes sajtó propagandajellegéről, hol pedig Hende Csaba káros tevékenységéről értekezett. 

Végleg kettészakadt a szombathelyi Fidesz: független polgármester-jelöltként indul ősszel a fideszes alpolgármester

Független jelöltként indul el Koczka Tibor, Szombathely fideszes színekben megválasztott alpolgármestere. - adja hírül a Nyugat.hu.A politikus keddi sajtótájékoztatóján elmondta: "a pártok és helytartóik háborúskodása helyett békét és együttműködést" kínál. Koczka 2014-ben még a kormánypárt helyi listavezetője volt, az elmúlt öt évben pedig alpolgármesterként dolgozott a városban.

A polgármester, Puskás Tivadar válasza sem váratott magára sokáig, pár nap múlva elvonta tőle a jogköreit, így már lényegében csak papíron alpolgármester.

Balassa a sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezi. 2017 decemberében fogadta el az akkor Fidesz-többségű közgyűlés a helyi népszavazásról szóló rendeletet, amiben szabályozták, hogy a választásra jogosultak 15 százalékának, de minimum 10 ezer embernek kell kezdeményeznie a helyi népszavazást. A képviselő ezt akarja lecsökkenteni, mivel szerinte a lakosságnak és a civileknek sokkal nagyobb beleszólási lehetőséget kellene adni a városi politikába, akár úgy, hogy helyi népszavazáson döntsenek a nagyobb beruházásokról is.

Ezért Balassa azt kéri a közgyűléstől, hogy a népszavazási kezdeményezési küszöböt vigyék le 10 százalékra, és határozzák meg 6300 főben. Ehhez két közgyűlés kell, ezért kezdeményezi a rendkívüli közgyűlést, ahol hoznak erről egy határozatot, majd szeptemberben,a ciklus utolsó közgyűlésén megszavazhatják a rendelet módosítását - írja a lap.