Szombathely sem adja át a víziközmű-vagyont az államnak

Szombathely sem adja át a víziközmű-vagyont az államnak
A szombathelyi közgyűlés úgy döntött, hogy nem adja át a víziközmű-szolgáltató Vasivíz Zrt.-ben lévő többségi tulajdonrészét, és vele a 21,5 milliárdos közművagyonát az államnak.

A nyugat.hu tudósítása szerint a közgyűlésen Krenner Róbert, a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy információik szerint az állam nem is többségi tulajdonrészt akar a víziközművekben, hanem a tőkeemelés ellenértékeként úgynevezett aranyrészvényt, rendkívüli jogosítványokat kér.

Jogszabállyal védené a magánosítástól a vízközmű-szolgáltatásokat a Jobbik

A Jobbik törvényjavaslatot nyújt be arról, hogy ne lehessen magánkézbe adni a víziközmű-szolgáltatásokat - közölte Dudás Róbert. A kormány „biankó csekket" akar kiállítani a víziközmű-szolgáltatásokról és arra kéri az önkormányzatokat, hogy szeptember végéig adják át ingyen az államnak a víziközmű-szolgáltatási vagyonukat. Ilyenre utoljára a „téeszesítési" időszakban volt példa - jelentette ki Jobbik alelnöke.

Ekkora vagyonvesztést nem lehet elfogadni, és nem is lehet döntést hozni róla ilyen hirtelen. Az önkormányzat nemcsak a tulajdonrészét, hanem a jelenleg 21,5 milliárd forintra becsült vízközmű-vagyonát is elveszítené

- jelentette ki Nemény András, Szombathely polgármestere.

Korábban a főváros, illetve Pécs és Érd is jelezte, nem hajlandóak ingyen lemondani a vízközmű-szolgáltatás infrastruktúrájáról.