"Mikor kergetjük már el ezt a vezetést?!" - Szombathelyen betelt a pohár

Nem csak az képviselő-testületben, de a városban is többségbe kerültek az elégedetlenek. 

A kormánypárti többség akkor veszett el, amikor januárban a rabszolgatörvény visszavonását követelő ellenzéki indítvány napirendre vételéért (tehát még csak nem is a megszavazásáért) a szombathelyi Fidesz kiátkozta a "nemzeti oldalról" Molnár Miklós alpolgármestert. A városatya egyébként soha nem is volt része az orbáni egytábornak, a közgyűlésben 2002 óta a konzervatív színezetű, de alapvetően lokálpatrióta civil szervezet, a Pro Savaria színeiben foglal helyet. A város pénzügyi és gazdaságfejlesztési ügyeit a nyolc és fél évvel ezelőtt Puskás Tivadar polgármesterrel kötött megállapodás értelmében felügyelte. Egészen január nyolcadikáig, amikor nem átallotta támogatni, hogy az általa előkészítetlennek, elkapkodottnak tartott túlóratörvényről tárgyaljon a helyi képviselő-testület.

A jogszabály alkalmazását a városi cégeknél megtiltó, illetve Hende Csaba szombathelyi országgyűlési képviselőt a visszavonás kezdeményezésére felszólító ellenzéki javaslatot nem szavazta meg, ám azt – mivel a kormánypárti képviselők nem vettek részt az ülésen – így is sikerült keresztülvinni. 

A csütörtöki képviselő-testületi ülésen pedig a tanácskozás végtelenségig nyújtásával, sőt az ülésterem abszurd elbarikádozásával igyekeztek akadályozni az ellenzéki beadványok elfogadását. Számos fontos, a helyi média függetlenségét, a városvezetés átláthatóságát, illetve szociális célokat szolgáló javaslatot így is megszavaztak. Ezek egy részét a polgármester kedden visszadobta, így még egy alkalommal kénytelenek lesznek tárgyalni róluk. 

A helyi kormányerők – akárcsak országosan – az elmúlt közel egy évtizedben elszoktak már attól, hogy nem egyedül az ő akaratuk érvényesül, így alaposan összezavarodtak. A Fidesz és propagandasajtója "árulásról", "migránspárti szívárványkoalícióról", "Soros embereinek" puccsáról beszél – ám a napsütéses keddi délutánon nem igazán találkoztunk olyan szombathelyiekkel, akik ezt komolyan vennék. Egy ötvenesnek tűnő úr is csak annyit jegyez meg: 

"Ezek még mindig jobbak, mint, akik előttük voltak. De, hát vakok között félszemű a király."

A legtöbben óvatosan bizakodnak, de akadnak olyanok is, akik kifejezetten lelkesek:

"Én már csak azt várom, mikor kergetjük már el ezt a vezetést?! Én a 2010 előttinek se voltam nyertese, a kisember akkor se élt jobban. De, amit ezzel a várossal az elmúlt években műveltek, az tűrhetetlen"

 - szögezi le harciasan egy nyugdíjas hölgy. 

Balassa Péter jobbikos képviselő szerint szinte tapintható az elégedetlenség a városban, az elmúlt napokban pedig üzenetek, telefonhívások sorát kapja, amelyben azt kérik tőlük a helyiek: tartsanak ki, menjenek tovább a múlt csütörtökön megkezdett úton. A politikus hangsúlyozza: bár a média elsősorban a városi televízió vezetőjének leváltását emelte ki, a képviselő-testület hozott ennél jóval fontosabb döntéseket is:

jobbikos kezdeményezésre 70 millió forintot fordítanak önkormányzati bérlakások felújítására, illetve 20 ezer forint cafetériát juttatnak az önkormányzati szociális, bölcsődei és óvodai dolgozóknak, valamint az orvosoknak. 

Ezeket a javaslatokat évek óta rendre leszavazták a fideszes képviselők, akik most azonban hirtelen felfedezték magukban a szociálisan érzékeny politikust, és nemhogy támogatták, de még igyekeztek túl is licitálni őket. 

"Ezek szerint akkor ők is csatlakoztak is a szívárványkoalícióhoz"

 - jegyzi meg ironikusan. 

A Fidesz tulajdonképpen már 2014-ben megbukott Szombathelyen, hiszen a közgyűlési többségüket elvesztették, a szavazók 57 százaléka nem Puskás Tivadarra szavazott, aki csak az ellenzék széttagoltságának köszönhette, hogy hosszabbíthatott - mutat rá Horváth Attila. Az MSZP-DK-Együtt-Éljen Szombathely szövetség képviselője szerint a városban most, a polgármester és a fideszesek rabszolgatörvény melletti kiállásával telt be a pohár.

A korábban mentőorvosként dolgozó Puskást egyébként az általunk megkérdezettek szinte egyöntetűen kedves, joviális embernek tartják, akit korábban tisztességes, egyenes embernek ismertek meg, ám sokak szerint a hatalom birtokában egyre arrogánsabbá, türelmetlenebbé vált. Városszerte beszélik:

Szombathely igazi ura valójában Hende Csaba fideszes országgyűlési képviselő, aki, miután hadügyminiszterként befürdött a határkerítés építésével, és Orbán Viktor leváltotta, minden erejét arra összpontosítja, hogy szűkebb pátriájában minden hatalmat a saját kezében összpontosítson. 

Ezt a vélekedést erősíti az is, hogy a csütörtöki testületi ülés közben a kétségbeesett polgármester szünetet rendelt el, és segítségül hívta Budapestről Hendét, reménykedve abban, hogy a dörzsölt és könyörtelen érdekérvényesítő hírében álló politikus fellépése meghátrálásra kényszeríti az ellenzékieket. A magából kikelve, emelt hangon vádaskodó, árulózó, migránsozó képviselő azonban épp az ellenkező hatást érte el. 

Itt, a nyugati végeken nem ő az első kiskirály. Éppen hét évszázaddal ezelőtt, 1319-ben omlott össze egy, a bukott hadügyérnél jóval komolyabb vasi hadúr, Kőszegi Henrik birodalma. A jelek szerint a kerek jubileum a Hende-uradalom szertefoszlását is elhozhatja.