Szombaton meleg lesz, de sivatagi por kavarhat be a szép időbe

Szombaton meleg lesz, de sivatagi por kavarhat be a szép időbe

A por hazánkba már kisebb koncentrációban érkezik, mint a mediterrán térségbe. Ennek ellenére a magasszintű felhőzet a por hatására jobban szűrheti a napsütést, helyenként akár teljesen el is takarhatja a napot.

Az erőteljes délies áramlás a meleg mellett sivatagi port is szállított térségünk fölé. A por detektálásra alkalmas műholdképen ezt rózsaszín árnyalattal vehetjük észre – írta facebook oldalán az OMSZ helyett létrehozott HungaroMet.

Sivatagi por nehezíti az előrejelzést, ezért egyes helyeken rosszabb idő lehet, mint várták.

A fenti képen látható, hogy az előrejelzés szerint hazánk fölé kisebb koncentrációban érkezett, mint a mediterrán térségbe (például Korzika, Szardínia környéke), ennek ellenére nálunk is erősen befolyásolni tudja az időjárást.

Az ország egyes részein a magasszintű felhőzet a por hatására így jobban szűrheti a napsütést (mint ahogy az előrejelző modellek várták/várják), kisebb körzetekben a vastagabb felhőzet akár teljesen el is takarhatja a napot.

Később újabb adag, nagyobb koncentrációjú por is érkezhet.

A hétvége folytatásában újabb adag por érkezhet, ezúttal már nagyobb mennyiségben, emiatt az előrejelzést (elsősorban a felhőzet-napsütés viszonylatában, másodsorban a hőmérsékletekben) az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal érdemes kezelni – írták.

(Címlapkép: Vöröslő égbolt a naplementében Mezőpeterd közelében 2018. április 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt)