Szorosabbra fűzzük a viszonyt Szlovákival

Szijjártó Péter - a magyar külgazdasági és külügyminiszter tárgyalt szlovák kollégájával, és számos, határon átívelő infrastrukturális fejlesztésben jutottak egyezségre. Szlovákia immár a harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere hazánknak. 

A két ország közösen nyújtott be pályázatot az Európai Unióhoz, mely tartalmazza 21 új határátkelő tervét, egy új dunai kompjáratot, de ezt kiválthatja egy komáromi híd építése is. Ezek mellett a magyar-szlovák gázvezeték továbbra is tesztüzemben működik, de mindkét fél érdeke a mielőbbi teljes elindulás.

A tervek között szó esett egy közös villamosenergia-hálózat fejlesztéséről is. A szlovák külügyminiszter - Miroslav Lajcák - szerint pozitív a két ország kapcsolata és több kiemelt projektben is együttműködés várható.

Azt mindkét külügyminiszter elismerte, hogy vannak bizonyos ügyek, melyekben továbbra sem sikerült közös nevezőre jutni, de nem kívánnak vádaskodni. Reméljük hasonló buzgalommal dolgozik Szijjártó Péter a felvidéki magyarság érdekei kapcsán is.