Szöul bekérette az orosz nagykövetet Észak-Korea és Oroszország katonai megállapodása miatt

Szöul bekérette az orosz nagykövetet Észak-Korea és Oroszország katonai megállapodása miatt

Az Egyesült Államoknak sem tetszik a Putyin és Kim Dzsongun paktuma.

Dél-Korea pénteken bekérette Georgij Zinonjev orosz nagykövetet tiltakozásképp az ellen, hogy Oroszország és Észak-Korea pár nappal ezelőtt kölcsönös katonai támogatásról kötött megállapodást, írja az MTI.

Vlagyimir Putyin és Kim Dzsongun észak-koreai vezető szerdán tartott találkozóján megegyezett, hogy amennyiben országaik közül valamelyiket támadás éri, azonnali katonai segítséget nyújtanak egymásnak. Dél-Korea határozottan elítélte az egyezményt.

Észak-Korea orosz katonai támogatása sérti Dél-Korea biztonságát és elkerülhetetlenül negatív hatással lesz Szöul és Moszkva kapcsolatára

- jelentette ki Kim Honggjun dél-koreai külügyminiszter-helyettes.

Az orosz nagykövet válaszában hangoztatta, elfogadhatatlanok az Oroszországgal szembeni "zsarolási és fenyegetési kísérletek". Megjegyezte, "az Oroszország és a KNDK közötti együttműködés nem irányul harmadik országok ellen, megfelel a nemzetközi jog elveinek és normáinak, hozzájárul a béke és stabilitás megerősítéséhez a Koreai-félszigeten".

A dél-koreai külügyminiszter mellett Antony Blinken** amerikai külügyminiszter is elítélte a megállapodást, amiért az komoly fenyegetést jelent a regionális békére és stabilitásra

- közölte a szöuli külügyminiszeri iroda pénteken.

A megállapodást követően észak-koreai disszidensek egy csoportja újabb Phenjan-ellenes röplapokat szállító léggömböket küldött át a Koreai-közi határon észak felé. Ennek okán Kim Dzsongün észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong kijelentette, hogy Phenjan várhatóan újabb szemeteszsákokat szállító ballonokat fog Dél-Korea területére küldeni. Észak-Korea az utóbbi hetekben több mint ezer hasonló léggömböt juttatott át a két Koreát elválasztó határon.

(Címlapkép: Kim Dzsongün elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke és Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz vendég tiszteletére adott díszvacsorán 2024. június 19-én. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Vlagyimir Szmirnov)