Ezért érdemes kipróbálnod a babahordozást (x)

Ezért érdemes kipróbálnod a babahordozást (x)

Nem véletlen, hogy a kisbabák édesanyjukon való hordozásának évezredes hagyományai vannak. Számos előnye van annak, ha a gyermeked a lehető legközelebb van hozzád. Ennek köszönhetően az utóbbi években újra egyre elterjedtebb a babahordozók használata a modern édeasnyák körében is. 

Jóval egyszerűbb foglalkozni a nagyobb testvérekkel vagy tömegközlekedési eszközön utazni, ha nem kell a babakocsival bajlódnod. A célszerűség mellett sok-sok lelki és fizikai pozitívuma is van a hordozásnak.

Mikortól hordozhatod a gyermekedet?

Sarkalatos kérdés, hogy mikor kötheted magadra a kisbabádat. Ha csupán az ő szemszögéből nézzük a dolgot, akkor tulajdonképpen a születése utáni pillanatban. Azonban ahhoz, hogy a hordozás mindkettőtök számára kényelmes és biztonságos legyen, várnod kell egy kicsit.

Ha hüvelyi úton szültél, és minden rendben van, akkor a hathetes orvosi kontroll után bátran felavathatjátok a hordozóeszközötöket. Ha császármetszéssel született a kisbabád, akkor hosszabb időre, akár tíz-tizenkét hétre is szükséged lehet. Ne légy türelmetlen önmagaddal szemben, várd meg, amíg teljesen felépülsz és megerősödsz. Ez mindkettőtök érdeke.

Így válassz megfelelő hordozóeszközt

A “mikor?” után az újabb fontos pont a babahordozás kapcsán a “mivel?”. Mindig a gyermeked életkorának megfelelő hordozóeszközt válaszd. Az újszülöttek számára a legjobbak a szövött kendők, a karikás kendők vagy a Happy Baby Box rugalmas hordozókendői is.

A nagyobbak számára már vásárolhatsz csatos hordozót is, ami általában egészen hároméves korig vagy még tovább használható. Mindig vedd figyelembe az adott eszköz termékleírásában közölt információkat, és ha szükséges, kérd hordozási szakértő tanácsát. 

Próbálj, mielőtt vásárolsz

Azzal is sokat teszel az egészséges és komfortos babahordozásért, ha tájékozódsz, mondjuk az interneten. Azonban a legjobb eszköz és a legbiztonságosabb hordozás érdekében jó, ha felkeresel egy hordozós klubot. Ma már szinte minden városban találhatunk ilyen segítő közösséget.

Itt egyrészt kipróbálhatjátok a különféle hordozóeszközöket, és a tanácsadók megmutatják a beállításokat, kötéseket is. A gyermekeddel együtt szeretettel várnak titeket, és segítenek abban, hogy a hozzátok legjobban illő hordozóeszközt válaszd. 

A babahordozás jótékony hatásai

Őseink leginkább azért kötötték magukra a babáikat, mert így sokkal könnyebb volt elvégezni a házimunkát vagy épp dolgozni a földeken. Ma már kutatások bizonyítják, hogy a praktikum mellett a babák számára további előnyei is vannak a hordozásnak. Többek között segíti a kötődés kialakulását, ami az egészséges fejlődés egyik alapja, és megnyugtatja a gyerekeket. 

Jó szolgálatot tehetnek a hordozóeszközök altatás közben. Sőt, ha beteg a kicsi, akkor is segíthet, ha magadra kötöd őt. Emellett nagyon jó érzés az apró szuszogó testet ilyen közel közel érezni magunkhoz.