Így segíts vesebeteg kutyádnak! (x)

Így segíts vesebeteg kutyádnak! (x)

Rémisztő gondolat, hogy valaki, aki nagyon közel áll a szívünkhöz, megbetegedhet. Pedig sajnos előfordul, s éppúgy, ahogy embertársaink, barátaink és családtagjaink esetén fájó ez a helyzet, akkor is nehéz, ha szeretett ebünket éri ilyen szerencsétlenség.

Ne feledkezzünk meg a diétáról!

Mind a cicák, mind a kutyusok esetében egyre gyakoribbá vált a vesebetegség. Ebben a helyzetben pedig az egyik legfontosabb, hogy a hagyományos tápok és eledelek nem jöhetnek többé szóba, hiszen vesediétás menüt kell biztosítanunk kedvenceink számára. 

A Petissimo kutya gyógytápjai között megtalálod azokat az eledeleket, amelyekkel a lehető legtöbbet kínálhatod imádott ebednek, hiszen a betegségnek megfelelő összetételben és minőségben készülnek.

A veseproblémák fajtái

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy kétféle típust is megkülönböztethetünk, ha veseelégtelenségről van szó. Az egyik egy hirtelen fellépő állapot, orvosi szakszóval akut vesebetegség, míg a másik idült, azaz lassan bekövetkező, azonban sajnos tartósan fenn is maradó állapotot jelent.

Akut problémát többféle dolog kiválthat, például okozhatja mérgezés, valamilyen sokkhatás, valamint más betegség, például a kullancsok terjesztette babézia kísérő jelenségeként is megjelenhet. 

Az öregkori, idült veseelégtelenség magából az öregedésből, illetve meglévő hajlamból is eredhet, s itt már a tünetek enyhítése, valamint az állat számára a minél tovább biztosított szenvedésektől mentes állapot fenntartása lesz az elsődleges célunk.

Mit tehet a gazdi?

Abszolút érthető, hogy bármit megtennél kedvencedért, ebben a prevenció és a minél gyorsabb cselekvés lehetnek az eszközeid. Megelőzésként óvhatjuk kedvencünket a vegyszerektől, illetve például kullancsriasztóval megvédhetjük a babéziától, s az azt kísérő tünetektől. 

Vigyük rendszeresen állatorvoshoz kutyánkat, akkor is, ha alapvetően egészségesnek véljük! Ez kiemelten fontos, ha idősödő ebet gondozunk. Természetesen emellett figyeljünk oda a legapróbb jelekre is, amelyek valamilyen bajt jeleznek, s inkább menjünk kétszer is kivizsgálásra, minthogy megvárjuk azt az állapotot, amikor állatunk már menthetetlen. 

A betegségekre való hajlam elkerülésére pedig mindig megbízható tenyésztőtől válasszunk szőrös barátot magunk mellé!

Hogyan kezeljük a betegséget?

Elsősorban mindig az állatorvos utasításai szerint, ez a legfontosabb. Vesebetegség esetén előfordulhat, hogy infúziós terápia válik szükségessé, illetve szigorú vesediéta tartása is minden ilyen helyzetben javasolt. 

Nagyon fontos, hogy ezúttal ne sajnáljuk meg a kutyát, mert nem ízlik neki a kapott étel! Tartsuk szem előtt, hogy kedvencünknek kifejezetten a gyógytápban megtalálható összetevőkre van szüksége ahhoz, hogy elkerülhesse állapotának gyors romlását.