Tajvan egy kínai invázió elleni védekezést szimuláló ötnapos hadgyakorlatot kezdett

Tajvan egy kínai invázió elleni védekezést szimuláló ötnapos hadgyakorlatot kezdett

Az évente megrendezett Han Kuang fedőnevű hadgyakorlaton ezúttal nagyobb szerepe lesz az éjszakai műveleteknek, illetve fél órára kiürítik a nagyvárosok utcáit is.

Tajvanon hétfőn elkezdődött az éves ötnapos hadgyakorlat, amellyel a sziget egy esetleges kínai invázió elleni védelmi felkészültségét tesztelik - jelentette be a tajpeji védelmi minisztérium az MTI szerint.

Tajvan 1984 óta rendezi meg évente a Han Kuang fedőnevű hadgyakorlatot.

A védelmi tárca tájékoztatása szerint

idén Tajpej alapvető infrastruktúrájának védelmére, és a kulcsfontosságú infrastruktúra egész szigetre kiterjedő védelmi felkészültségének fejlesztésére koncentrálnak.

A közlemény szerint idén a látványos elemek, mint a megtervezett tűzerőbemutatók, kimaradnak, viszont nagyobb szerepe lesz egyebek mellett az éjszakai műveleteknek. A hadgyakorlat egyik feladata egy tajpeji kikötő védelme lesz.

A hadgyakorlattal párhuzamosan polgári védelmi gyakorlatok kezdődnek: egy szimulált kínai rakétatámadás miatt fél órára kiürítik a nagyvárosok utcáit, és a mobiltelefonokra próbariasztást küldenek.

A januári általános választások óta fokozódott a Kína és Tajvan közötti feszültség. Pár nappal Laj Csing-tö köztársasági elnök május 20-i hivatalba lépése után Kína nagyszabású hadgyakorlatba kezdett Tajvan blokádját szimulálva.

Tajvan 1949 óta önálló kormányzattal rendelkezik, de a Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti a szigetet.

(Címlapkép: A tajvani védelmi minisztérium felvétele a haditengerészet Pansi-osztályú hadihajójáról a Han Kuang fedőnevű hadgyakorlat közben Jilan partjainál 2024. július 22-én. MTI/EPA/Tajvani védelmi minisztérium)