Tálib szóvivő: elfogták az afgán hírszerzés volt munkatársait

Tálib szóvivő: elfogták az afgán hírszerzés volt munkatársait

Elfogták az afgán hírszerzés (NDB) több egykori munkatársát - jelentette be pénteken Szuhail Sahín, az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibok katari politikai irodájának szóvivője, aki szerint jogsértések miatt tartóztatták le őket.

"Tetten érték és elfogták az NDB volt munkatársait. Az Afganisztáni Iszlám Emirátus (a tálibok önmegnevezése) tagjainak adva ki magukat közreműködtek a közrend bomlasztásában Kabulban" - írta a Twitteren Sahín. Az üzenethez mellékelt videón két férfit lehetett látni, akit őrizetbe vettek.

A tálibok szóvivője egyben megerősítette mikroblogján, hogy a megfelelő útiokmányok birtokában az afgán állampolgárok szabadon kiutazhatnak majd az országból a fővárosi Hamid Karzai repülőtér polgári részének újranyitását követően.

"Tegnap Dohában találkozott az Afganisztáni Iszlám Emirátus Sír Mohammad Abbász Sztanikzai vezette delegációja Francois Richier-vel, Franciaország afganisztáni különmegbízottjával. A megbeszélés során a tálibok hangsúlyozták, hogy minden afgán megfelelő jogi indoklással elhagyhatja az országot. Az afgánokat tájékoztatni fogják a kiutazás feltételeiről a kabuli repülőtér polgári részének újranyitását követően" - írta Sahín.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a dohai találkozón a felek megvitatták a béke helyreállításának kérdését Afganisztán-szerte, a gyerekek visszatértét az iskolákba, valamint a kabuli repülőtéren kialakult helyzetet. A reptérnél - miközben a nyugati országok onnan igyekeznek kimenekíteni állampolgáraikat és a tálibok megtorlásától tartó afgán segítőiket - csütörtök este az Iszlám Állam terrorszervezet véres merényleteket követett el.

A CBS amerikai hírtelevízió az afgán egészségügyi minisztériumra hivatkozva közölte, hogy a halálos áldozatok száma meghaladja a 170-et, a sebesültek száma pedig a kétszázat. A halottak között a Pentagon tájékoztatása szerint 13 amerikai katona van.

(MTI)