Támogatja-e a kormány vagy az MLSZ az Eb-re utazó szurkolókat?

Erre a kérdésre szeretett volna választ kapni Szilágyi György és Magyar Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériumától, de Rétvári Bence inkább arról értekezett, hogy a kormány egyáltalán nem szokott keresztbe tenni a szurkolóknak.

Szilágyi György és Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselők írásbeli kérdésben fordultak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez. A politikusok arra voltak kíváncsiak, hogy a kormány vagy az MLSZ kívánja-e segíteni a magyar szurkolók kijutását az Európa-bajnokságra, és ha igen, milyen eszközökkel.

A kérdésben rámutattak: a kormány és az MLSZ is merényletek sorát követte el azzal, hogy bűnözőknek tekintette őket, aminek meg is van az eredménye: a stadionok konganak az ürességtől, a klubok bevételtől esnek el, és hangulat sincs a mérkőzéseken. Szilágyi és Magyar úgy véli, ideje törleszteni és gesztust gyakorolni a szurkolók felé. Szerintük értékelhető gesztus lenne, ha az MLSZ anyagi segítséget nyújtana a szurkolóknak az Eb-re történő ki- és visszautazáshoz, akár a tervezett különvonat támogatásával.

A Jobbik képviselői arra is rákérdeztek a miniszternél, hogy a szaktárca egyeztetett-e már az MLSZ-szel ennek érdekében, és milyen lépések várhatóak az ügyben.

A feltett kérdésekre Rétvári Bence államtitkár válaszolt - pontosabban nem válaszolt, hanem megkerülte őket. Visszautasította a jobbikos képviselők "vádaskodásait", szerinte a kormány célja pusztán a biztonságos és családbarát szurkolás feltételeinek biztosítása, és a rendbontók azonosítása. Eldicsekedett a mit sem érő Kósa-bizottság törvénymódosító javaslatával is, melyben állítása szerint figyelembe vették a szervezett szurkolói csoportok kérdéseit is - a valóság ezzel szemben az, hogy gyakorlatilag figyelmen kívül hagyták őket.

És hogy támogatják-e az Eb-re utazó szurkolókat? Erre már nem válaszolt az államtitkár, azt írta, ebben az ügyben a kérdezők forduljanak az MLSZ-hez, a kormány pedig bízik benne, hogy minél többen szurkolhatnak majd a magyar csapatnak.

Szilágyi György és Magyar zoltán nem is voltak elégedettek a válasszal: visszautasították, hogy Rétvári egy ilyen pökhendi, csúsztatásokkal és hazugságokkal teli választ adjon bárkinek, aki kérdést tesz fel a kormánynak.

"Érdemi válasz a kérdésekre nulla. Viszont annál több arcátlan hazugság és csúsztatás. Ilyen a Fidesz. Ilyen egy „igazi” államtitkár a Fidesz-kormányban" - fogalmaztak a képviselők.