Tanárhiány: már Budapestet is elérte a státusztörvény hatása

Tanárhiány: már Budapestet is elérte a státusztörvény hatása

„A Budapest XVII. Kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola keres magyar-bármilyen szakos tanárt” – írja az iskola igazgatója közösségi oldalán. Mindenhol kétségbeesést szül a pedagógushiány.

Budapest XVII. kerület, azaz Rákosmente egyik legjobb általános iskolájának igazgatója, Csébi András a napokban a Facebookon kitett bejegyzésében keresett pedagógusokat, betöltendő az üresen álló tanári állásokat. Sokatmondó, hogy már nem csak a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusokból, biológia-, kémia- vagy fizikatanárból van hiány, hanem az iskolaigazgató nyilvános bejegyzése szerint

már az összes szaktanárból hiányt szenvednek a kerületben lévő Kossuth Lajos Általános Iskolában.

Az igazgató posztja mondhatni valódi lakmuszpapírja annak a ténynek, amit a Belügyminisztérium államtitkára, Rétvári Bence ismert el nemrég Z. Kárpát Dánielnek, a Jobbik-Konzervatívok országgyűlési képviselőjének írt írásbeli kérdésére adott válaszában. A Pintér Sándor égisze alá tartozó minisztérium elismerte, hogy idén tíz tanár mondott fel a Kelet-Pesti Tankerületben, amihez Rákosmente is tartozik.

Paládi Máté, a Jobbik-Konzervatívok rákosmenti politikusa lapunknak elmondta, szerinte

„az idei felmondások tovább tetézték azt a negatív tendenciát, ami az előző két évben már 207 pedagógus felmondásához vezetett.”

Az ellenzéki politikus kifejtette, több helyi iskolából is azt hallotta, hogy egyre nehezebben tudják megoldani a hiányzó szaktanárok pótlását.

Ha a kormány nem teljesíti a pedagógus szakszervezetek követeléseit, akkor nem csak vidéken, de Budapesten is egyre nagyobb gondokat fog okozni a pedagógushiány

– fogalmazta meg Paládi Máté.

(Címlapkép: Budapest XVII. Kerületi Kossuth Lajos Általános Iskola/facebook)