Tarlós nem hackeli meg a fideszesek számára fontos állami projektet

A képviselők 19 igen szavazattal, 8 nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadták el a módosításokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a 157 milliárd forintos beruházás 2019-ig megvalósuljon.

A módosítással kikerült az építési szabályzatból az a kötelező előírás, hogy minden lapostetős felületen zöldfelületet kell kialakítani. Ezzel egy időben pedig a Városliget területén is lehetővé tették a kiskereskedelmi szolgáltatásokat.

Az előterjesztés vitájában Várnai László, a CivilZugló Egyesület és a Ligetvédők mozgalom nevében felszólalva azt kérte, hogy ne építsenek múzeumokat a Városligetbe, helyette ott újítsák fel a zöldterületeket.

Karácsony Gergely, a XIV. kerület PM-es polgármestere úgy fogalmazott, a világ első közparkjának beépítése ellentétes a főváros saját korábbi fejlesztési politikájával. Az ellenzéki politikus további visszalépésként értékelte, hogy a végleges javaslatból kimaradt az a rendelkezés, amely zöld felületeket tett volna kötelezővé az új épületek tetején.

Horváth Csaba, az MSZP képviselője elfogadhatatlannak nevezte, hogy a közgyűlés fideszes többsége csendben tűri, ahogy a kormány "tönkreteszi" a Városligetet. Hangsúlyozta, a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögött, vagy a Rákosrendezőn kellene létrehozni.

Csárdi Antal, az LMP képviselője arra kérte Tarlós István főpolgármestert és a városvezetést, hogy hallgasson arra a több ezer emberre, aki elutasítja a beruházást.

Tiltakozás - fotó: Illyés Tibor / MTI

Civil ellenállás - Ne vágd magad alatt a fát!

Néhány nap alatt több ezer aláírás gyűjtöttek civilek a Városliget védelmében a fővárosi politikusoknak, korábban Lázár János kancellária miniszterhez is fordultak már.

Tarlós István válaszában azt mondta, az ellenzéki képviselők olyat kérnek tőle, amit ők sosem tettek meg, vagyis azt, hogy "hackelje meg" saját politikai közösségének egy fontos állami projektjét. A főpolgármester emellett arra is felhívta figyelmet, hogy amennyiben korábban mindenki úgy vélekedett volna a Városligetről, mint most az ellenzék, akkor most nem állhatna ott a Műcsarnok, a Szépművészeti Múzeum, a Széchenyi-fürdő, illetve a Vajdahunyad várának épülete.

A CivilZugló Egyesület és a Ligetvédők aktivistái az ülés kezdete és a javaslat tárgyalása között molinókat tartva tiltakoztak, majd a szavazást megelőzően Cseh Tamás Demokrácia című dalát énekelték el.