Akkora arányban utasították el a tatai luxusberuházást, ami jelzésértékű a Fidesznek is

Akkora arányban utasították el a tatai luxusberuházást, ami jelzésértékű a Fidesznek is

Hiába lett érvénytelen a referendum a nyári időszak ellenére nagyon magas volt a részvétel, így én sikeresnek tartom a népszavazást. Ez nyilván nem a saját sikerem, ezért itt is szeretném megköszönni azoknak, akik részt vettek a referendumon, illetve segítettek az előkészítésben

- közölte az Alfahír megkeresésére Szalay Ildikó, a Stop Avalon Tata néven alakult civil szervezet vezetője.

Szalay Ildikó szerint az, hogy ekkora arányban utasították el a tatai Öreg-tó partjára tervezett beruházást, jelzésértékű mind Michl József, Tata fideszes polgármestere felé, mind pedig a beruházó Avalon irányába.

Lapunk is beszámolt a vasárnap megtartott népszavazásról. A voksolás ugyan érvénytelen lett, mert a szükséges 50 százaléknál (10,281 fő) kevesebben, 8360-an vettek részt, de a kormány által is támogatott szállodaépítés elutasítása szinte teljes volt a választók körében. A beruházást ellenzők száma 7800 körül volt, és csak valamivel többen, mint félezren szavaztak mellette.

Érvénytelen lett a szállodaberuházás elleni népszavazás Tatán

Érvénytelen lett a háromkérdéses helyi népszavazás vasárnap Tatán; a kezdeményezők az Avalon-csoport Öreg-tó melletti tervezett szállodaépítését szerették volna megakadályozni a Komárom-Esztergom megyei városban. Horváth József jegyző az urnák lezárása után arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az előzetes adatok szerint a szükséges 50 százaléknál (10 281 fő) kevesebben, 8360-an vettek részt a népszavazáson, így a voksolás érvénytelen lett.

Jogilag megvalósulhatna ez a luxusberuházás, de politikailag szerintem már nem érné meg a Fidesznek, hiszen a polgármester által is támogatott projekttel szemben akkora az elutasítottság, hogy többen szavaztak a luxushotel ellen, mint Michl József polgármester mellett az önkormányzati választáson

- hívta fel a figyelmet Szalay Ildikó aki elmondta, a polgármester szóba sem áll vele, csak a magas pulpitusról üzengetett neki, amikor a kormánysajtónak nyilatkozott.

A tataiak többsége elutasítja az Avalon szálloda megépítését

Hamarosan a tatai polgárok dönthetnek arról, hogy újabb NER-közeli látványberuházás legyen az Öreg-tó partján, vagy a tópart megmaradjon egy olyan kellemes helynek, amit nem csúfít majd el egy kiemelt kormányzati beruházás. Az Alfahír is beszámolt arról, hogy július 31-ére tűzte ki a tatai választási bizottság a civilek által kezdeményezett népszavazás időpontját.

Már az előzmények is azt mutatták, hogy Michl József és a Fidesz minden módon próbálta megakadályozni a népszavazást. 2020-ban nem véletlenül akarta a jegyző megsemmisíteni a 7300 támogató aláírásunkat, és nem véletlenül támadta meg a polgármester a kérdéseket a törvényszéken

- tette hozzá Szalay Ildikó, a Stop Avalon Tata civil szervezet alapítója.

A népszavazás kezdeményezője felidézte, hogy az Avalon még 2020-ban jelezte, ha magas lesz az elutasítottság, akkor elállnak a beruházástól.