Tegye le a cigit, mert "a dohányzás több embert öl meg, mint Obama!"

A képen egy cigarettát fotosopoltak az amerikai elnök szájába, fölé és alá pedig ezt írták:

"A dohányzás több embert öl meg, mint Obama - pedig Obama is sok embert öl meg. Ne dohányozz - ne légy olyan, mint Obama!"

A plakátot egy orosz ellenzéki képviselő fényképezte le és osztotta meg Facebookon. Dimitrij Gudkov "szégyenletesnek" nevezi a hirdetést.

Hogy kinek az ötlete volt, hogy a dohányzás elleni küzdelembe ilyen sajátos módon vonják be az amerikai elnököt, egyelőre nem tudni. A plakáton semmi sem utal arra, kinek a megbízásából helyezték ki.

Obama egyébként 2013-ban úgy nyilatkozott, hogy hat éve nem gyújtott rá, miután a felesége "ráijesztett". "Túlságosan félek a feleségemtől ahhoz, hogy dohányozzak" - mondta az elnök.

Nem ez az első eset, hogy az oroszok nem éppen cizellált stílusban köszörülik a nyelvüket Obamán. Tavaly decemberben az egyik legnagyobb orosz áruházlánc kényszerült bocsánat kérésre, miután botrány robbant ki egyik termékük, egy vágódeszka miatt, amelyen az elnököt csimpánzként ábrázolták.

Adok-kapok

Persze az Óceán túlsó oldalán sem maradnak adósak, ha csípős megjegyzésekről, vagy akár kifejezetten gyalázkodásról van szó. Az amerikai és nyugati médiában a kelet-ukrajnai válság tetőpontján számos cikkben hasonlították Putyint Hitlerhez, az akkori szituációt pedig az 1938-as helyzethez, amikor „még meg lehetett volna állítani a nácikat". A közösségi oldalakon futótűzként terjedtek a német diktátor és az orosz elnök nevének kombójából összerakott „Putler” mémek.

A szélsőségesen vallásellenes, magát „radikális feministának” nevező Femen egyik aktivistája éppen egy évvel ezelőtt, Putyin budapesti látogatása alkalmával ordibálta a kamerákba, hogy „Putler kaput!"