Fidesz-közeli cég végezhette a tokaji természetkárosítást

Fidesz-közeli cég végezhette a tokaji természetkárosítást

Az Alfahír úgy értesült, egy a kormányhoz lojális személy (NER-lovag) cégét bízták meg, hogy végezze el a Tokaj közelében található Ively-éren a mederkotrási munkálatokat. Ezt a munkálatot nevezték természetkárosításnak a természetvédők és az ott élők is, mivel olyan időszakban végezték a kotrást, amikor az ott őshonos és védett hüllők dermedten alusszák téli álmukat, de így pusztult el több száz hal is.

A kotrást végző Nyír-Wetland kft. ügyvezetője pedig az a Zemenszky Márió Ferenc, aki nemrég még politikai főtanácsadó volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Ezzel együtt Zemenszkynek közös cége is van Poprády Géza, volt fideszes államtitkárral. A közös cég a WOLGUPO Agriconsulting Termelő és Kereskedelmi Kft.

A Mészáros Lőrinc bizalmasának számító Poprády Géza, a K-monitor adatbázisa alapján 2018-ban cégtársa volt Papcsák Ferencnek, aki akkoriban Ferencváros önkormányzatának 10 milliárd forintos parkolási közbeszerzését intézte. Ezek után már nem is meglepő, hogy Poprády Géza cége, a 4 Green Parking Zrt. lett a befutó a IX. kerületi önkormányzat parkoló automatáinak felújítási és üzemeltetési pályázatán. Fazekas Sándor idején Poprády a Födművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt, 2014-ben távozott, 2016-ban Mészáros Lőrinc akkor vásárolt herceghalmi cége, az Agrosystem Zrt. vezérigazgatója lett fél évre.

Barbár munka volt a Tokaj közelében lévő Ively-éren végzett kotrás a helybeliek szerint

Az Ively-ér egyfajta belvízelvezető, amely a Taktaközi-öntözőcsatornához kapcsolódik. Nem természetvédelmi terület, de természeti értékekben gazdag, Natura 2000-es területen fekszik, ráadásul egyik rendkívül ritka, bennszülött halfajunknak, a lápi pócnak is potenciális élőhelye. Más fajokkal együtt, ezek pusztultak most tömegével a kotrás miatt

A telex.hu riporterének a természetvédelmi szakemberek azt mondták, ezeket a csatornákon valóban szükséges a kotrás, de az élővilág szempontjából nem mindegy, hogy ezt mikor és milyen technikával végzik. A Tokaji Természetvédelmi Egyesület december 10-én posztolt először a Facebookon képeket arról, hogy az Ively-éren kotrási munkákat végeznek. Olyan időszakban kezdték meg a kotrást, amikor 6-7 fok volt a hőmérséklet maximuma. Ilyen hidegben a kétéltűek és a halak egy része már elvermel, dermedt állapotukban nincs esélyük a menekülésre, ha bármilyen módon megzavarják őket.

A területen folyó munkákat a helyi természetvédők szerették volna leállíttatni, hogy megelőzzék a további károkozást, mivel látták az elpusztult állatokat, ők értesítették a rendőrséget. Később a rendőrök kérték el az ott dolgozó vállalkozótól az engedélyt ami kellő gondossággal volt megfogalmazva.

A helyszínen lévő rendőröknek a nemzeti park osztályvezetője azt mondta, nincs probléma a munkálatokkal, így aztán hiába bizonygatta egy volt természetvédelmi őr is, hogy természetkárosítás zajlik és még az előírt technikát sem tartották be, a rendőrök nem állították le a kotrást. Végül csak két nappal később indított nyomozást a Szerencsi Rendőrkapitányság, miután a Vízügyi Dolgozók Horgászegyesülete természetkárosítás miatt tett rendőrségi feljelentést.