Terrorizmus igazolására hivatkozva emeltek vádat egy professzor ellen Oroszországban

Terrorizmus igazolására hivatkozva emeltek vádat egy professzor ellen Oroszországban

A vádakat tagadó orosz politológust akár 7 év börtönbüntetéssel is sújthatják.

Oroszországban az ügyészség vádat emelt Borisz Kagarlickij politológus és szociológus ellen a "terrorizmus nyilvános igazolása" miatt - közölte a vádlott ügyvédje, Szergej Jerohov szerdán.

Ha a moszkvai Társadalom- és Gazdaságtudományi Főiskola 64 éves professzorát bűnösnek találják, akár hét év börtönbüntetést is kaphat.

Kagarlickij - aki számos tanulmányt írt az oroszországi és a nemzetközi baloldali mozgalmakról - tagadja az ellene felhozott vádakat, ügyvédje pedig hangsúlyozta, hogy a professzor "soha nem támogatta és nem is mentegette a terrorizmust, beszédeiben csupán megkísérelt rámutatni az Oroszországot fenyegető valódi problémákra".

Jerohov elmondta, hogy Kagarlickij ellen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Komiföldön (Komi Köztársaság) található központja indított nyomozást, védencét letartóztatása után a köztársaság fővárosába, Sziktivkarba vitték.

Kagarlickijt tavaly májusban, néhány hónappal Oroszország Ukrajna ellen indított támadása után a hatóságok már "külföldi ügynöknek" minősítették - idézi fel az MTI. A Moszkvai társadalom-és Gazdaságtudományi Intézet honlapján olvasható életrajza szerint Kagarlickij 1982-ben és 1983-ban politikai fogolyként ült börtönben, ám életrajzát az intézmény azóta eltávolította az oldaláról.

(Címlapkép: Borisz Kagarlickij - Twitter)