Tesztelnek egy Ebola elleni szert

Stephan Becker német virológus, a marburgi egyetem kutatója a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy elégedettek a nemzetközi összefogásban készülő vakcina első, részben azonban még előzetes eredményeivel. "Mindannyian örülünk, hogy nem mutatkoztak súlyos mellékhatások" - mondta a kutató.

A szer klinikai kipróbálása novemberben kezdődött, a tesztelésben 200-300-an vettek részt Hamburgban, Svájcban és Afrika ebolamentes részeiben.

Közben a Német Vöröskereszt elnöke egy szombati lapinterjúban azt hangsúlyozta, hogy bár a nyugat-afrikai országokban erősen visszaesett az új fertőzések száma, az ebolaveszély még nem múlt el. Rudolf Seiters szerint mindaddig nem lehet fellélegezni, amíg új megbetegedések vannak, illetve nem sikerül elérni, hogy egyetlen új fertőzés se jelentkezzen.

Az interjúban Seiters utalt arra, hogy az elmúlt időszakban az ebola által leginkább sújtott nyugat-afrikai országokban - mindenekelőtt Libériában - drasztikusan csökkent az új fertőzések száma. Ennek ellenére nem lehet szó az éberség mérsékléséről - jelentette ki, utalva arra is, hogy a Német Vöröskereszt legalább az év közepéig nem csökkenti jelenlétét az érintett térségbeli országokban.