Szünetel a thai mentés, pótolni kell az oxigénpalackokat

Egy világ figyeli a barlangban rekedt gyermekfocisták mentését.

A mentőalakulatot vezető Narongszak Oszottanakorn kormányzó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az első két fiú helyi idő szerint 17:40-kor és 17:50-kor (magyar idő szerint 13:40 és 13:50) bukkant elő a barlangból. Narongszak szerint a gyerekek állapota kiváló, a mentési körülmények pedig a várakozásoknál jobbak. A mentés így gyorsabban haladt, mint az elmúlt napokban a gyakorlatokon.

Sikeresen kijutott az első csoport a thai barlangból

Két fiú rövid időn belül egymás után bukkant fel a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében. A gyerekeket mentőautóval szállították a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket.Két további fiú pedig a merülés után már elérte a barlangnak azt a termét, ahonnan már a saját lábán tud majd kisétálni a felszínre - közölte a thaiföldi védelmi minisztérium.

Ennek ellenére a mentőakcióban legalább 10 órán belül nem várható újabb gyerek kiszabadítása, mert a mentőcsapatnak ennyi időbe telik előkészíteni „a következő fázist” – írja az Index. Vagyis helyi idő szerint reggel 8 (magyar idő szerint hajnali 3) előtt nem indul újra a mentés. Korábban voltak olyan hírek, hogy négy csoportra osztották a gyerekeket, az elsőben négyen voltak, ők jutottak ki. A másik háromban hárman-hárman vannak, az utolsóval jön ki az edző is.

Narongszak szerint elhasználtak minden levegőpalackot, és ezeket pótolni kell, de egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, ami miatt a 10 órás várakozás akár tovább nyúlhat.  Vélhetően a mentőbúvárok állapota is ilyen tényező: a merülések során a vérben felgyűlik nitrogén, és várni kell, amíg visszaáll olyan szintre, hogy megint biztonságos lesz a merülés. Jelenleg 50 külföldi és 40 thai búvár dolgozik a mentésen, ugyanakkor a bent rekedtekkel közvetlenül érintkező, szuperképzett profik száma csak 18 (13 külföldi, 5 thai).

Narongszak neveket nem tudott mondani, de a thai média már azt is tudni véli, ki az első diák, aki megmenekült: a 14 éves Mongkol „Mark” Boompian. A mentőcsapat egyik orvosa azt közölte, hogy először a legrosszabb állapotban levő gyerekeket hozták ki. Narongszak ugyanakkor ennek éppen az ellenkezőjét mondta a sajtótájékoztatón: a legegészségesebbeket hozták ki legelőbb.

A mentőcsapat egyik tagja azt mondta egy helyszíni riporternek, hogy a barlangjáratokban átmenetileg lejjebb vonult a víz, ezért több a búvárruha nélkül járható rész, emiatt a tervezettnél gyorsabban tudják kihozni a gyerekeket. Ez összecseng a helyi kormányzó korábbi nyilatkozatával, aki szerint az alacsony vízszint miatt kezdtek gyors mentőakciót, mielőtt a monszun jelenleg is tartó esőzései megint megemelik a vízszintet.

Közben az MTI arról tudósított, Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke meghívta az oroszországi világbajnokság jövő vasárnapi döntőjére azokat a thaiföldi gyermekfutballistákat, akik június 23-án egy barlangba rekedtek, és mentésük jelenleg is tart. Infantino a thaiföldi szövetségnek küldött nyílt levélben hívta meg a gyerekeket, az edzőjüket – aki szintén a barlangban rekedt –, valamint a hozzátartozókat. A FIFA elnöke bízik benne, hogy mindenkit sikerül kimenteni, és valamennyien tudják vállalni az utazást, amelynek minden költségét a nemzetközi szövetség állja.