Tiborcz István cége is kapott kedvezményes állami Covid-hitelt

Tiborcz István cége is kapott kedvezményes állami Covid-hitelt

A miniszterelnök vejeként ismert Tiborcz István ingatlancége és két hozzá kötődő vállalkozó cégei is nagy értékű kedvezményes hitelhez jutottak egy olyan programból, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hirdetett meg a járvány sújtotta cégeknek – derül ki a Direkt36 cikkéből.

Az MNB tavaly áprilisban hirdette meg a kedvezményes hitelprogramját NHP Hajrá néven a járvány miatt nehéz helyzetbe került mikro-, kis- és középvállalkozások számára. A program keretében szűk egy év alatt összesen 31 ezer vállalkozás jutott különböző méretű hitelekhez.

Ezek zömében tízmilliárdos nagyságrendben vettek fel hitelt, míg Tiborcz és a hozzá kötődő emberek cégei jóval nagyobb, milliárdos tételben kaptak segítséget. 

A BDPST Zrt. Tiborcz ingatlanügyekkel foglalkozó cégeként 3 milliárd forintos kedvezményes hitelt vett fel a jegybank programjának köszönhetően. Ezzel váltotta ki egy budapesti ingatlanfejlesztéshez, a Szabadság téren található Adria-palota felújításához korábban felvett, kedvezőtlenebb kamatozású hitelét. 

A tényfeltáró cikkben hozzáteszik, Tiborczhoz köthető más vállalkozók is részt vettek a jegybanki hitelprogramban. 1,72 milliárdos kölcsönhöz jutott az Elios korábbi vezetőjének, Sájer Gábornak a vállalkozása. Kedvezményes feltételekkel kapott közel egymilliárdos nagyságú hitelt egy ismert pécsi szálloda felújítására Czéh-Tóth Márk, aki Tiborcz egyik közeli ismerősének az üzlettársa.

A program a jegybank refinanszírozásával történik, ami azt jelenti, hogy a jegybank előbb bankoknak hitelez, amelyek ezután adják tovább a hitelt a vállalkozásoknak. Tiborcz és üzlettársai a hiteleiket minden esetben állami tulajdonú bankoktól kapták, a BDPST Zrt. például a Budapest Banktól. Utóbbi annak ellenére folyamodott állami bankhoz kedvezményes hitelért, hogy Tiborcz korábban még arról beszélt, távol akar maradni az állami vagy önkormányzati ügyektől. 

Tiborcz ingatlanos cégcsoportja révén milliárdos hasznot termel éves szinten, ugyanakkor a Forbes 2020-ban a 60. legértékesebb magyar tulajdonú vállalkozásnak becsülte. Ennek ellenére a jogi besorolás alapján mégis középvállalkozásnak minősül a cégcsoport. 

Orbán Viktor veje 27 milliót kapott "nemzeti anyatehéntartásra" és ökológiai gazdálkodásra

Közel 27 millió forinttal támogatták a magyar adófizetők és az Európai Unió Tiborcz István mezőgazdasági tevékenységét - írja a MagyarHang a Magyar Államkincstár adatai alapján. Az államkincstár a napokban tette közzé a 2020-ban mezőgazdaságra és vidékfejlesztésre adott támogatásait, a különböző mezőgazdasági alapokból Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István tavaly összesen 26 897 717 forintot kapott.