Tiborcz akkora üzletember, hogy egy befejezetlen hotele is milliárdokat hozott

Tiborcz akkora üzletember, hogy egy befejezetlen hotele is milliárdokat hozott

Egyetlen sor téglát sem kellett leraknia Tiborcz István cégének, mégis milliárdos hasznot hozott számukra egy visegrádi,  máig befejezetlen hotel-beruházás két év alatt - írja az átlátszó.hu.

A beruházást egy ír cég kezdte el, ami több milliárd forintos hitelt kapott egy állami tulajdonú banktól, az MKB-tól, ami azóta Mészáros Lőrincé és Szíjj Lászlóé.  A visegrádi hegyoldalban évek óta félkész, kvázi tájsebként álló hotelt birtokló cégből gigászi osztalékot vett ki a tulajdonos Longoria Holding Zrt. És ez a cég kihez köthető? Természetesen Tiborcz Istvánhoz, az üzletemberek királyához, ugyanis a többségi BDPST Zrt, míg egy Lexan Holding Zrt. nevű cég pedig kisebbségi tulajdonosa, amik a miniszterelnök veje érdekeltségébe tartoznak.

Az ügyről beszámoló mfor.hu a cégbírósági adatok alapján úgy számolt, hogy

a HOTEL VSGRD Kft-nek a félkész hotel értékesítéséből 3,65 milliárd forint bevétele és számításaik szerint 1,21 milliárd forint nyeresége lehetett, amikor az ingatlant 2019. márciusában eladták.

Valószínűleg véletlen egybeesés lehet az is, hogy egy Szíjj Lászlóhoz köthető alapkezelőnek, a Minerva V50 Ingatlankezelő Alapnak passzolták át a hotelt. Az Átlátszó megpróbálta kideríteni a többségi tulajdonos BDPST Zrt-től, hogy mennyi munkába, és befektetésbe kerülhetett elérni a milliárdos profitot. A válasz a BDPST Zrt, kommunikációs feladatait ellátó, a sok milliárdos kormányzati kommunikációs kampányokban is részt vevő Goodwill Communications Tanácsadó Kft. -től érkezett. Ebből kiderült, hogy a cég által hozzáadott érték a projektben nemzetközi tanácsadók bevonása, egy fejlesztési koncepció kidolgozása és a szükséges engedélyek  megszerzése volt.

Egy későbbi levelükben - amiben az mfro.hu-n publikált cikk megfogalmazását bírálják - nem tagadják, hogy a Hotel VSGRD Kft. a félkész szálloda értékesítése után több, mint egymilliárd forintos osztalékot (1.075.000 Ft) fizetett ki a tulajdonos Longoria Holding Zrt. részére.