Tiszavasvári a tisztesség és a fejlődés útján

Vona Gábor szerint Tiszavasvári a példa arra, hogy szívós munkával ellenzéki vezetésű település is előre léphet.

Fülöp Erikkel, Tiszavasvári jobbikos polgármesterével járta be Vona Gábor, a Jobbik elnöke a Szabolcs–Szatmár–Bereg megyei város csaknem 500 millió forintos felújítási programjának helyszíneit. Közös sajtótájékoztatójukon Vona Gábor kifejtette: egy Tiszavasvári léptékű városnak félmilliárd forint mindig jól jön, ráadásul nagyon jó célokra fordítják ezt az összeget.
 
Mint mondta, a Jobbik elnökeként ebbe a városba érkeznie mindig öröm és megtiszteltetés, sőt „amikor az ember meglátja a Tiszavasvári táblát, másképpen kezd el verni a szíve”. Ezt azzal magyarázta, hogy Tiszavasvári az első olyan város volt, amely bizalmát a Jobbik jelöltjeibe és polgármesterjelöltjébe helyezte. Külön öröm – tette hozzá –, hogy ez nemcsak 2010-ben, hanem azóta még kétszer megtörtént, ami egyértelmű és megtisztelő üzenet: „a munka, amit elkezdtünk, a városban élők számára szimpatikus és támogatható”.

Tiszavasvári, a korrupciómentes övezet

Vona Gábor kifejtette, éppen azért, mert a „Jobbik fővárosáról” van szó, kritikus szemmel is nézi az eseményeket, hogy azok milyen irányba haladnak. „Amit ma nekem polgármester úr mutatott, megnyugtató volt, hiszen ez a félmilliárdos pályázat, és általában amit tudok Tiszavasváriról, azt mutatja, hogy a város rendben fejlődik” – fogalmazott a pártelnök. Szerinte ez azért is nagy dolog, mert – különösen választási kampányokban – folyamatosan azt hallani, hogy „ellenzéki vezetésű városnak nincs esélye a fejlődésre”, ha ellenzéki a polgármester, az a város „megnézheti magát”.
„Erre Tiszavasvári az élő cáfolat, amely azt üzeni minden olyan településnek, ahol ellenzéki polgármester van, hogy szívós, kemény munkával, hittel, nagyon sok álmatlan éjszakával fűszerezve, de igenis lehetséges, és kell is ellenzékből a településeket fejleszteni”
– jelentette ki. Vona Gábor emlékeztetett, amikor 2014-ben Fülöp Erik újra megkapta a bizalmat a tiszavasváriaktól, nemcsak azt ígérték a helyieknek, hogy „folytatjuk”, hanem azt, hogy „folytatjuk a tisztesség és a fejlődés útját”. Megjegyezte, a „polgármester úr előtt van egy vízió”: egy fejlett, biztonságos, boldog és büszke város jövőképe.
 
Vona Gábor szerint a fejlődés mellett a másik kulcsszó a tisztesség. „Hiába érkezik ugyanis egy városba befektetés, ha a korrupció malmai jól őrölnek” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy amióta Fülöp Erik a város polgármestere, nem hallunk ilyenekről, ami önmagában siker.
„Tiszavasvári korrupciómentes övezet marad a jövőben is”
– hangoztatta a Jobbik elnöke.

Vona Gábor segítsége

Fülöp Erik, Tiszavasvári polgármestere közölte, féltávnál jár az elmúlt tíz év legnagyobb beruházása a városban. Mint felidézte, a képviselő-testület 2011-ben döntötte el, hogy a település részt szeretne venni a funkcióbővítő, városrehabilitációs kiíráson. Az ehhez szükséges pályázati anyag 2012-ben készült el, majd „hosszas huzavonát” követően Vona Gábor segítségével nyertek a pályázaton.
 
A polgármester kifejtette, a pályázaton csaknem 450 milliárd forintot kapott a város, de mivel 2012-es költségekkel kalkuláltak, a beruházás viszont csak idén kezdődhetett meg, nagyságrendileg 50 milliárd forintos pluszforrásra volt szükségük. Ez ügyben Tiszavasvári a kormányzathoz fordult, és ismét csak Vona Gábor lobbierejére, kapcsolataira volt szükség ahhoz, hogy megkapja az önkormányzat ezt a pluszforrást – tette hozzá Fülöp Erik.

Hivatalok, kincstár, templom, zeneiskola

A beruházások, felújítások részleteit ismertetve elmondta, egyszerre hat helyszínen zajlanak az októberre befejezni tervezett munkák. A legnagyobb tétel a polgármesteri hivatal és a járási hivatal közös épületének felújítása, de az úgynevezett városi kincstárat is teljesen átépítik. Renoválják továbbá a református templomot, a város új közösségi teret kap és egy teniszpálya megépítésével nőnek a városi sportolási lehetőségek. A beruházás részeként új hangversenyteremmel bővül, valamint új arculatot kap a Hankó László Zeneiskola.
 
Fülöp Erik kiemelte, a felújítások mellett Tiszavasvári lakosságának biztonságérzetét is növelik, többek között a már meglévő városi kamerarendszert tíz kamerával bővítik.