Titkolózás: Novák Katalin titkársága nem hajlandó elárulni, mit csinált a volt államfő, amíg eltűnt

Titkolózás: Novák Katalin titkársága nem hajlandó elárulni, mit csinált a volt államfő, amíg eltűnt

Azt nem tudni, pontosan kik dolgoznak a bukott köztársasági elnök négyfős titkárságán, de mindez havi 5,6 millió forintnyi közpénzbe kerül. Kérdés az is, mit csinált a kegyelmi botrányba belebukott volt államfő, mielőtt ismét feltűnt a nyilvánosság előtt pár hete...

A februári kegyelmi ügybe - amely komolyan megtépázta a Fidesz népszerűségét és korábbi propagandaüzeneit - belebukó Novák Katalin napokra eltűnt a nyilvánosság elől, pár hete azonban bejelentette, hogy a Stephen J. Shaw demográfussal közösen alapított X·Y Worldwide nonprofit szervezet vezérigazgatójaként azon dolgozik, hogy világszerte növeljék a születések számát. Arról viszont semmit nem lehetett tudni, hogy pontosan mit csinált a két állás között eltelt hosszú idő alatt, ezért a 444 kikérte az erre vonatkozó adatokat, ahogyan azt is, hogy hány ember milyen fizetésért dolgozik a titkárságán.

Mivel a munkaszerződések nem „közérdekből nyilvános adatok”, azt nem közölte az Országgyűlés Hivatala, hogy személy szerint kik dolgoznak a volt köztársasági elnökök, Schmitt Pál, Áder János és Novák Katalin titkárságán.

Az Országgyűlés Hivatalának válaszából azonban annyi kiderült, hogy mind Schmitt Pál, mind Áder János és Novák Katalin igényt tart a közpénzből finanszírozott három fős titkárságra, amire a törvény felhatalmazza őket.

Ádernek és Nováknak van negyedik munkatársa is, utóbbinál ez egy „gazdasszony”, vagyis a házvezetőnő. Áder titkárságának fenntartása havi 5,6 Nováké 5, Schmitté pedig 3,8 millió forintba kerül.

A lap azt kérte, sorolják fel, hogy Novák milyen programokon vett részt, milyen jótékonysági vagy egyéb tevékenységeket vállalt lemondása óta, vagy ha ilyen nincs, akkor mivel foglalkozik.

Érdemi választ nem kaptak, csak ezt a semmitmondást: „A Volt Köztársasági Elnökök Titkársága ellátja a volt elnökök szakmai, politikai, diplomáciai, protokolláris és média feladatait, segíti közéleti szerepvállalásukat, előkészíti kulturális rendezvényeken való részvételüket, valamint elvégzi a közcélú adományaikkal kapcsolatos feladatokat. A titkárság munkatársainak feladatairól a volt köztársasági elnökök rendelkeznek. Elnök Asszony több nem nyilvános találkozón vett részt az elmúlt időszakban, ezek szervezése, lebonyolítása is a titkárság feladata.”

A 444 kikérte a titkárság által kötött szerződéseket is, de azokat nem kapták meg.

A volt államfőt a múlt héten egy budai kávézó teraszán egyébként megtalálta a portál, interjút szerettek volna kérni tőle, de Novák azt mondta, hogy továbbra sem érez késztetést arra, hogy beszéljen erről. Hozzátette: szerinte a bukásához vezető botrány során a magyar sajtó képviselői „inkorrekten viselkedtek számos ponton”, majd elsétált.

(Címlapkép: MTI)