Tizenhárom év fegyházra ítélték Budaházy Györgyöt

Körülbelül 100 év fegyházat szabtak ki Budaházy Györgyre és társaira a Hunnia-perben. 

Budaházy Györgyöt bűnösnek ítélték meg "társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében, mindezt bűnszervezetben elkövetve". Tizenhárom év fegyházbüntetést kapott, feltételesen sem szabadulhat. 

A Hunnia-per minden vádlottja bűnös, közülük kettő kivételével mindenki terrorcselekmény bűntettében. A vádlottak 5-12 év közötti fegyházbüntetéseket kapnak, ami elképesztő mértékű. Külön döbbenetes, amikor kiderül, hogy a román állampolgárságú Sz. Endrét 10 évre ki is tiltják Magyarországról. Eddig egyébként még soha nem kellett "terrorcselekmény" kapcsán döntenie a bíróságnak.

A bíróság díszterme színültig megtelt, Budaházy Györgynek rengeteg szimpatizánsa eljött az ítélethirdetésre. Ott volt többek között Morvai Krisztina EP-képviselő, Toroczkai László HVIM-alapító és Jobbik-alelnök, Hegedűs Lórántné, a Jobbik országgyűlési képviselője, Gaudi-Nagy Tamás, Sziva Balázs, Novák Előd és Pintér Tamás leendő jobbikos országgyűlési képviselő is.

Amikor Budaházy a tárgyalóterembe lépett, a támogatásra érkezett hallgatóság felé fordulva elkiáltotta magát: „szabadság!”. Erre a megjelentek vastapssal válaszoltak és a nevét skandálták.

Gyurcsány és társai mikor kerülnek rács mögé?

"A Budaházy Györgyre kirótt 13 év szabadságvesztést igazságtalannak tartjuk" - írja közleményében a Jobbik.
 
"Emlékezhetünk, a férfi a szocialisták 2002-es csalásgyanús győzelme után a nemzeti oldal érdekében a szavazatok újraszámlálását követelte. Négy évvel később, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követően a Gyurcsány-kormány távozását követelő tömegek egyik vezérévé vált. Arcpirítónak tartjuk, hogy ez az ítélet épp 2006. tizedik évfordulója előtt született meg.
Az elmúlt 26 év legnagyobb szégyene, hogy míg Budaházyt most elítélik, addig sem a Biszku-féle kommunista vezetők, sem a rablóprivatizáció egyetlen tettese, sem egyetlen korrupt politikus, sem a 2006-os rendőrterrorért felelős Gyurcsány Ferenc és társai nem kerültek rács mögé, Vizoviczki László pedig ki tudja, honnan előteremtett negyedmilliárd forint ellenében odahaza dőzsölhet."
 - zárul a nemzeti néppárt közleménye. 
 
Ezzel szemben a DK szerint "az ügy rávilágít arra, hogy Magyarországon nem a háború elől menekülők, hanem az Orbán Viktor és Vona Gábor szárnyai alatt felnőtt erőszakos csoportok jelenthetnek terrorveszélyt".
 
A Magyarok Világszövetsége pedig "nemcsak azért áll ki Budaházy György mellett, mert egy tagjáról, többszáz fős Pest Megyei Szervezete bizalmát 2016-ban elnyert küldöttjéről van szó, hanem a bíróságok politikai bunkósbotként való felhasználásának visszatérő veszélye miatt."
"A 2006-os rendőrterror állami erőszakszervezet útján, illegális körülmények között elkövetett tömeges brutalitása az egyének összehasonlíthatatlanul súlyosabb testi károsításával járt, és nem az ellenzéki pártok, hanem a tömegek, az állampolgárok megfélemlítését célozta. Ennek társadalmi veszélyessége összemérhetetlenül nagyobb a Budaházyék terhére rótt cselekményekénél. Ennek ellenére egyetlen rendőri vezetőt sem ítéltek el, és a kirótt büntetési tételek összessége sem éri el az egyedül Budaházy Györgyre kiszabott büntetés mértékét."
Mint írják közleményükben: "mindezek alapján a Magyarok Világszövetsége hihetőnek tartja a védelem által megfogalmazott koncepciós per minősítést, és társadalmi veszélyességére tekintettel tiltakozásra szólítja a törvénytisztelő magyarságot".

1. Frissítés: Az ügyészség minden vádlott terhére súlyosbításért fellebbezett, amelynek hatására a korábban is feszült hagulat a tetőfokára hágott, a felháborodott hallgatóság hangos "Budaházy! Budaházy!" skandálásba kezdett. Morvai Krisztina is kifakadt, a tárgyalótermet kiürítik.

2. Frissítés: A sajtó egy részét visszaengedték a tárgyalóterembe, mindenki mással rendőrsorfal néz farkasszemet. Méltó az ügyhöz...

3. Frissítés: Budaházy György felmentésért, de legalább is enyhítésért fellebbezett. Szerinte gyilkosokat nem ítélnek el ennyi időre. A védőügyvédek eljárási hibákra és téves minősítésre hivatkoznak kérnek enyhítést. A negyedrendű vádlott pedig így fogalmazott: "igazságtalanul tették tönkre az életem".

4. Frissítés: Az ügyészség indítványozta a büntetési tétel súlyosságára hivatkozva a 16. és 17. rendű vádlott kivételével az összes vádlott előzetes letartóztatását. A védők fellebbeznek, és azzal érvelnek, hogy nem áll fenn a szökés veszélye, hiszen eddig sem akartak megszökni, és legfeljebb házi őrizetet fogadnak el.

5. Frissítés: Több vádlott is kéri a bíróságot, hogy ne tartóztassák le őket, mert családjuk, gyermekeik vannak. Van olyan is, akinek még nincs családja, és olyan is, akinek startup cége van, valamint szakvizsgát szeretne tenni októberben. A bíróság visszavonult 20 percre, miközben többen azt kifogásolják, hogy a vádlottakat WC-re sem engedik ki. 

6. Frissítés: Budaházy György és hat társa házi őrizetben várhatja a másodfokot, míg a többiek lakhelyelhagyási tilalmat kaptak. Az indoklás szerint azért, mert a vádlottak mindig rendesen megjelentek a tárgyalásokon és normálisan viselkedtek, így nem szükséges az előzetes letartóztatás. Ezt tapssal fogadták a jelen lévők. Budaházy és az ügyészség is fellebbez. Utóbbi súlyosbításért, ami megint hangos nemtetszést vált ki. Néhány vádlott tudomásul veszi.

7. Frissítés: A tárgyalás véget ért. A vádlottakat hangosan üdvözlik mindazok, akik összegyűltek a tárgyalásra. Budaházy az épület előtt elmondja, hogy igazságtalannak érzi, hogy őket elítélik, miközben Gyurcsány és Gergényi szabadlábon van. Hozzátette: nem adják fel. "Szabadság!" - így köszönt el.

 A tudósításunk véget ért, olvassa el publicisztikánkat az ügy kapcsán!