Vége: az ügyészség mindent visszavont Tóásó Elődékkel szemben, minden hazugság volt

Vége: az ügyészség mindent visszavont Tóásó Elődékkel szemben, minden hazugság volt

A bolíviai belügyminisztérium után az ügyészség is minden vádat visszavont Tóásó Elődék ügyében, így a titkosszolgálatok által elkövetett gyilkosságokkal és több éves börtönbüntetésekkel járó ügynek hivatalosan is vége, s az is nyilvánossá vált, hogy tényleg politikai leszámolásról volt szó.

Az utolsó tárgyalást a múlt héten tartották, ezen Sixto Fernandez bíró elmondta, hogy mind a 39 vádlottat, így Tóásó Elődöt is mentesítették minden vád alól, miután az ügyészség is visszavonta a terrorizmushoz kapcsolódó vádakat. Sok vádlott jelen volt a tárgyaláson, akik az ítélethozatal végén szabad emberként családjaikkal együtt ünnepeltek – írta a Bors. A lapnak Tóásó nyilatkozott is:

– Mivel az ügyészség is visszavonta a vádakat, megszűnt az ügy. A továbbiakban eljárásokat fognak indítani, hogy megállapítsák, kinek milyen felelőssége volt – magyarázta Tóásó Előd a Borsnak.

– Mivel az ügyet lezárták és az ellenem felhozott vádakat visszavonták, kártérítésre számíthatok – tette hozzá Tóásó, aki hat évet ült ártatlanul Dél-Ameri­ka egyik legkegyetlenebb börtönében.

Mint ismert, 2009-ben kommandósok lelőtték a magyar, horvát és bolíviai állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi magyar Ma­gyarosi Árpádot és az ír Michael Dwyert, mert azt állították, merényletre készültek Bolívia elnöke, Evo Morales el­len. A szintén erdélyi származású Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot börtönbe zárták szeparatizmus, terrorizmus és az elnök elleni merénylet vádjával.

Miután Evo Morales tavaly novemberben megbukott, hamar kiderült hogy az ügy politikai leszámolás volt, így a belügyminisztérium visszavonta az eredeti feljelentést. Két bíró már hetekkel ezelőtt távozott, elmondásuk szerint megfenyegették őket, nem volt más választásuk és mindent kormányzati nyomásra tettek.

Ahogy korábban megírtuk, olyan megdöbbentő részletességgel tárták fel az állami leszámolás körülményeit az elnök bukása után, hogy már azt is tudni lehet, a kommandósok mészárlása után a bizonyítékokat hogyan hamisították meg: Cardona tábornok arról beszélt, hogy a rajtaütés során a szállodai szobában talált fegyvereket a titkosszolgálat tőle, a 8-as számú alakulattól kérte kölcsön, ezekkel rendezték be a helyszínt.