Több mint 8000 milliárd forintnyi készpénzt tartanak maguknál a magyarok az MNB szerint

Több mint 8000 milliárd forintnyi készpénzt tartanak maguknál a magyarok az MNB szerint

Olvad a megtakarítások összege a magyar párnahuzatokban.

8010 milliárd forintot tartanak a magyarok maguknál készpénzben – ismertette a július végi adatokat a Magyar Nemzeti Bank. A hvg.hu azt írja,

az összeg közel 20 milliárd forinttal csökkent júniushoz képest, és 401 milliárddal kevesebb a tavaly decemberi csúcshoz mérten.

Mint a lap emlékeztet, mind a kormány, mind az MNB fontos céljának tekinti azt, hogy az emberek ne készpénzben tartsák a megtakarításaikat, hanem tegyék például állampapírba, ebben sokáig teljesen sikertelenek voltak.

A 2022-es országgyűlési választást megelőző állami osztogatás idején, márciusban még 8300 milliárd forintra rúgott a magyarok összmegtakarítása. Közvetlenül előtte, tavaly februárban mindössze 7895 milliárdot tett ki.

Idén azonban már hónapról hónapra apad a készpénzmennyiség, ahogy az ki is derül a jegybank adatait nyomon követve. Ezt részben az magyarázza, hogy az elszabadult árak elől sokan valamilyen befektetésbe menekítik a megtakarításukat, vagy éppen egyszerűen felélik a megtakarított pénzüket – amely utóbbit egyébként a jelen pillanatban 17,6 százalékon álló hazai infláció sem nehezít meg.

Nem mellesleg nemrég látott napvilágot egy friss kutatás, mely szerint a magyar lakosság több mint fele rendszeresen vezet költségvetést háztartásában, miközben a magyarok ötödének pedig nincs semmiféle megtakarítása.

(Címlapkép: Pixabay)