Több tízmillióval károsított meg idős embereket a pápai unokázós csaló

Több tízmillióval károsított meg idős embereket a pápai unokázós csaló

A 49 éves nő több megyére kiterjesztette tevékenységét és kereste a jóhiszemű idősek bizalmát. Végül lekapcsolták a zsaruk.

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság és a Körmendi Rendőrkapitányság a Győri és a Pápai Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályával együttműködve országos koordinációban azonosította és elfogta azt a nőt, aki csalás bűntett elkövetésével több tíz millió forint kárt okozott – írta meg a Police.hu.

Az adatok alapján a gyanúsított társa vezetékes telefonon kereste a sértetteket. Ügyvédnek kiadva magát arról tájékoztatta őket, hogy közeli hozzátartozójukat a rendőrség letartóztatta különböző bűncselekmények elkövetése miatt, és szabadlábra helyezésükhöz nagy összegre van szükség. Felhívta a sértettek figyelmét, hogy erről nem szólhatnak senkinek.

A hozzátartozók érzelmi kapcsolatait kihasználva rávette őket, hogy a milliós összeget vagy a kincstárjegyet beváltva nejlonzacskóban adják át a futár részére.

Az összehangolt országos koordinációnak köszönhetően a győri rendőrök együttműködésével a nőt egy nagyobb összeg átvételekor fogták el. A körmendi nyomozók a csalót gyanúsítottként hallgatták ki, majd őrizetbe vétele mellett kezdeményezték letartóztatását. A kutatások során több mint hatmillió forintot és bűncselekményekből származó tárgyakat is lefoglaltak a rendőrök.

A Körmendi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya többrendbeli, jelentős értékre elkövetett csalás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

A Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakat tanácsolja az áldozattá válás megelőzése érdekében:

• Ha ilyen jellegű telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e! Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!

• Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt!

• Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg a hozzátartozója hívja-e!

• Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!

• Bankkártyájának adatait semmilyen körülmények között ne adja meg idegeneknek!

• Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljen a magánügyeiről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!

• Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!

• Beszélgessen minél többet erről idős rokonaival, ismerőseivel, így kisebb eséllyel csaphatják be őket! Mutassa meg hozzátartozóinak a rendőrségi videókat is, amelyek különböző csalási módszereket dolgoznak fel!

(Címlapkép: Police.hu)