Több tízezren tüntetnek Obama látogatása előtt Németországban

A tüntetők rendőrségi jelentések szerint békésen vonultak végig Hannover belvárosán. A tüntetők transzparensein "Yes We Can - Stop TTIP" (Igen, meg tudjuk csinálni - stop TTIP) feliratok voltak olvashatóak, a mondás első felével Obama korábbi választási jelszavára utalva.
    [fb_pages_codes:econation]
A megállapodás a támogatói szerint a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének eszköze, ugyanakkor Németországban éles baloldali bírálatok érték a TTIP-t. Környezetvédelmi, fogyasztóvédelmi csoportosulások és a harmadik világot támogató segélyszervezetek veszélyeztetve látják az európai normákat, illetve az ökológiai és szociális szabványokat.
    
Jürgen Trittin, az ellenzéki Zöldek politikusa elmondta, hogy a tüntetésen a transzatlanti együttműködés támogatói vesznek részt: "nem ellenzünk egy igazságos megállapodást Európa és az Egyesült Államok között, ugyanakkor ellenezzük egy olyan szerződés megkötését, amely külön jogokat juttat a vállalatoknak".
    
"Úgy vélem, nem sok minden fog eldőlni Merkel és Obama találkozóján. Reméljük, a TTIP jelenlegi formájában nem fog megvalósulni" - nyilatkozott Anton Hofreiter, a Zöldek parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője.
    
Washingtoni és európai tisztségviselők az év végéig igyekeznek tető alá hozni a megállapodás kulcsfontosságú elemeit.
    
Obamát vasárnapra várják Hannoverbe, egy évente megrendezésre kerülő ipari kiállítás megnyitójára.
 
Mint ismert, az Országgyűlés Európai ügyek bizottsága hétfőn meghallgatta Mikola Istvánt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nemzetközi együttműködésért is felelős államtitkárát, majd a fideszes többség azzal a lendülettel el is gáncsolta azt a határozatot, amely kimondta volna, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények ratifikáláshoz elengedhetetlen legyen a nemzeti parlamentek jóváhagyása. Erről itt olvashat bővebben.