Többszörösen előléptették a 2006 ősze miatt elítélt rendőrt

Nemcsak hogy tovább szolgálhat a sajókazai rendőrőrs parancsnokaként, hanem alezredes lesz Bácsik Sándor, a 2006. őszi eseményekhez kapcsolódó Bene–Gergényi-per hatodrendű vádlottja.

A júniusban még csak őrnagyként ténykedő Bácsik előmenetele még látványosabb, ha figyelembe vesszük, hogy a 2006. őszi események idején csupán főhadnagy volt. Azóta tehát három rendfokozatot lépett előre: előbb százados, majd őrnagy, most pedig alezredes lett. Bácsik Sándor előmenetele azért is pikáns, mert néhány hónappal ezelőtt egy másik – szintén 2006 őszéhez kapcsolódó – büntetőügyben hamis tanúzásért jogerősen elítélte, és 111 ezer forint pénzbírsággal sújtotta őt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.
 
A Magyar Nemzet megkeresésére a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályán azt közölték: nem előléptetés történt, hanem az idén július elsejétől hatályos új szolgálati törvény alapján sorolták át Bácsikot alezredessé, miután az új jogszabály a rendőrőrsök vezetőinél már ezt a rendfokozatot írja elő.
 
Az egykori Rendészeti Biztonsági Szolgálat (mai nevén Készenléti Rendőrség) kötelékében Bácsik és beosztottai hajtották végre 2006. október 23-án délelőtt a Nádor utcai tömegoszlatást, amelyről a Kúria 2012-ben kimondta: törvénytelen volt. Az oszlatás idején többeket bántalmaztak, például Papp Lajos szívsebészt is. A megindult bírósági eljárásokban Bácsik tanúként azt állította: a tömeg „rángatta a kordont”. Bár a rendőrség tagadta, hogy készített volna felvételt az esetről, a 2010-es kormányváltás után mégiscsak előkerült, és abból kiderült, hogy Bácsik hazudott. A Közhatalom Jogsértettjeinek Egyesülete ezután följelentette Bácsikot, s ennek az eljárásnak a végén ítélte őt el a bíróság.
 
A tábornokperben pedig elöljárói intézkedés elmulasztásával vádolják, amiért 2006. szeptember 19-én parancsot adott egy férfi előállítására, akit a beosztottai megvertek. Bácsik a vád szerint látta, de nem tett semmit a bűntény megakadályozására, arról nem jelentett elöljáróinak.