A fideszes államtitkár szerint "nemzetárulást követnek el" Tőkés Lászlóék

A fideszes államtitkár szerint "nemzetárulást követnek el" Tőkés Lászlóék

Hétvégén önkormányzati választásokat tartanak Romániában, s így Erdélyben is. Azonban a helyhatósági voksolás előtt felforrtak az indulatok az erdélyi magyar pártok között. Nos, nem véletlenül, hiszen a magyar kormánypártok is szeretnék befolyásolni az erdélyi magyarságot a tekintetben, hogy mely jelöltekre adják voksukat. 

A kormányfőhelyettes, Semjén Zsolt egészen "odáig ment", hogy egyoldalúan az RMDSZ jelöltjeinek támogatására szólította fel az erdélyi magyarokat, a többi pártot pedig esélytelennek minősítette. Tőkés László, az RMDSZ egykori tiszteletbeli elnöke megrökönyödött a miniszterelnök-helyettes szavain. Tőkés most a Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként kérte számon a magyar kormánypártok politikusait.

Közleményében a romániai forradalom hőse, kifogásolta a templomi pártpolitikai kampányt és magyarországi kormánypolitikusok "pártos beavatkozását" a romániai önkormányzati választások kampányába. Mindezen felül

"a régi időkre emlékeztető antidemokratikus egypártrendszer propagálásának"

nevezte, hogy Potápi Árpád, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette: "egy külhoni magyar közösség nem bír el több etnikai pártot, csak egy magyar pártban tudjuk erőinket összpontosítani".

Tőkés László elmondta, hogy hisz abban, hogy a romániai magyaroknak nemcsak szavazni, hanem választani is joguk van.

"Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács - a Fidesz stratégiai partnere - nevében éppen ezért azzal a felhívással fordulok erdélyi magyar polgártársaimhoz, hogy szeptember 27-én mind szavazati, mind választói jogukkal éljenek!"

- írta Tőkés László vasárnapi nyilatkozatában és felhívásában.

Tőkés László 2007 és 2019 között volt európai parlamenti képviselő . 2010 júniusában pedig az EP-alelnöki posztjáról leköszönő Schmitt Pál utódjául jelölte a Fidesz, majd az Európai Néppárt frakciója meg is választotta.

A hírek szerint a legnagyobb vita Bihar és Nagyvárad ügyében akadt, ugyanis az RMDSZ és az EMNP közötti egyeztetések nem zajlottak sikeresen, ezért mindkét párt saját jelölteket indított. Az RMDSZ mindkét helyen azzal vádolja a másik magyar pártot, hogy "magyarellenes erőkkel játszanak össze".

Tőkés László szeptember 14-én kiadott nyilatkozata szerint azonban Kelemen Hunor (az RMDSZ elnöke) és "elvtársai" már Klaus Iohannis és Ludovic Orban szövetségeseiként sütögetik politikai pecsenyéjüket.

"A kudarcos bihari és nagyváradi RMDSZ-politika nevezett képviselői, illetve jelöltjei arra hegyezik ki kampányüzenetüket, hogy: „egyensúlyba kell hozni a magyar képviseleti erőt a magyar társadalmi jelenléttel”. Ez Nagyváradon olyanképpen volna megvalósítható, hogyha a 24 százaléknyi magyarnak a jelenlegi 14 százalék helyett az előbbi számaránynak megfelelő számú RMDSZ-es képviselője kerülne be a városi önkormányzati testületbe, vagyis a mostani
négy (4) helyett legalább hat (6)"
- írta Tőkés László nyilatkozatában.

Tőkés László szerint "a pártos kizárólagosság ellenséges indulatának hevében" az RMDSZ hallani sem akar az EMNP-vel való helyosztozkodásról és együttműködésről, a nemzeti érdeknél előbbre tartva a pártérdeket, és mérhetetlen demagógiával tagadva el azt, hogy

"jelenlegi szánalmas helyzetét éppenséggel ő maga idézte elő, amikor is méltatlanná tette magát a váradi, illetve bihari magyar választópolgárok bizalmára."

Nemzetárulás

Hétfőn aztán a parlamentben is szóba került a romániai helyhatósági választás kérdése. A Jobbik politikusa, Balczó Zoltán a kormányfőhelyettes Semjén Zsoltot kérdezte volna arról, hogy mégis milyen jogon szól bele a magyar kormányzat az erdélyi magyar pártok versenyébe. Balczó szerint ugyanis a kormány felelőtlenül és durván beleavatkozik a romániai választásba. Semjén azonban már nem volt jelen (véletlenek - szerk.), így a Tőkés László által szintén említett Potápi Áprád reagált helyette. 

Potápi állítása szerint a kormány álláspontja az, hogy 

"akkor választanak jól az erdélyi magyarok, ha az RMDSZ-re szavaznak"

- jegyezte meg az államtitkár, hozzátéve: kiélezett helyzetekben kockázatos lenne, ha az RMDSZ jelöltjeire, ráindítanának egy magyar jelöltet. Potápi szerint a számok azt bizonyítják, hogy minden más magyar jelölt esélytelen. Úgy érzi, aki az RMDSZ-el szemben indít jelöltet, az  

"a magyarság ellen való lépést tesz" meg. 

Balczó Zoltán az államtitkár kijelentésére úgy reagált, hogy hibás és nagyon rossz gondolkodásra vall, hogy "ha van egy erős párt, akkor a többi tűnjön el." Véleménye szerint ez jól jellemzi a Fidesz versenyellenes logikáját, ugyanis:

  • a közbeszerzéseken csak a NER-oligarchák nyerhetnek,
  • a sajtó legyen KESMA, 
  • és "átléptek egy határt is", hiszen nem hagyták, hogy a Jobbik jelöltet indíthasson Borsodban.

A Jobbik politikusa szerint most tovább is mentek, hiszen az erdélyi magyarokat arra akarják inspirálni, hogy ne éljenek a szabad választás lehetőségével. Potápi Árpád mindezekre úgy reagált, hogy véleménye szerint az RMDSZ jelöltjeire ráindítani egy magyar jelöltet más pártból

"egész egyszerűen nemzetárulás. Aki veszélyezteti ezeknek a jelölteknek az esélyét, az nemzetárulást követ el."