Tömegtüntetések Lengyelországban

Bányászsztrájkok kezdődtek Lengyelországban, miután a miniszterelnök négy szénbánya bezárását és a teljes lengyel bányászat átalakítását jelentette be.

A Katowice melletti Bytomban lévő Bobrek-Centrum bánya előtt egy héttel ezelőtt kezdődtek tüntetések, miután kiderült, hogy a város még egyetlen működő bányája a kormány által bezárásra ítéltek közt szerepel. A tüntetők létszáma napról napra növekedett, tegnap pedig már egy tizenötezer fős tömegtüntetés vonult keresztül a városon. A felvonulókhoz csatlakoztak a bányászok családtagjai, a közeli városok bányászai, gyakorlatilag a teljes civil lakosság; sőt még a taxisofőrök és a helyi futballklub, a Polonia Bytom szurkolói is. Előbbiek utakat zártak le járműveikkel, utóbbiak több százan szervezetten, zászlókkal és görögtüzekkel csatlakoztak a menethez. A helyi Szolidaritás szakszervezet egy száz fős csoportja nap közben lezárta a lengyel szuperexpressz, a Pendolino vágányait, így részben megbénult a sziléziai vasúti közlekedés is. A tüntetések élére - egyedüli politikai pártként - a Ruch Narodowy állt egyelőre. A lengyel nemzeti mozgalom sziléziai tagszervezetei több száz aktivistájukkal biztosítják a tüntetések biztonságát és a színpadi technikát is. 
 
Szerda este Robert Winnicki, a Ruch Narodowy elnöke a tizenötezres tömeg előtt tartott beszédében kifejtette: nem hagyják, hogy több sziléziai bányát bezárjanak. Bytomban a munkanélküliség megközelíti a 20%-ot; az utolsó bánya bezárása után ez a szám akár 35-40%-ra is felugorhat - mondta a nemzeti mozgalom vezetője. Beszéde végén a tömeg azt skandálta, hogy "Varsóba, Varsóba", utalva a 90-es évek bányászjárására, amikor sziléziai bányászok tízezrei utaztak tüntetni a lengyel fővárosba - ugyancsak a bányák bezárása ellen -, csatatérré változtatva Varsó belvárosát. 
 
 
A bytomi bányászok a hét elején sztrájkot is hirdettek. Több százan már két-három napja a mélyben töltik az éjszakákat, mások a bánya bejáratainál őrködnek; a termelés teljesen leállt. A sztrájk hírére több másik - a kormányzati döntésben nem érintett - bánya dolgozója is szolidaritási sztrájkot hirdetett, melynek eredményeként szerdán már legalább háromezer bányász nem vette fel a munkát Sziléziában. A sztrájkolókat a nemzeti oldal aktivistái és a város civil lakossága egyaránt élelmiszerekkel, sátrakkal, tábori konyha működtetésével támogatja. A rendőrség egyelőre nem avatkozott közbe, és semmilyen módon nem akadályozta a tüntetések szervezőit.
 
A hétvégére több tízezer embert várnak a folytatódó tüntetésekre nemcsak Bytomba, hanem más sziléziai városokba is, így előreláthatólag mozgalmas napok előtt állnak a lengyelek.